Merkez'den piyasaya 'zorunlu karşılık' ayarı

Merkez

Merkez'den piyasaya 'zorunlu karşılık' ayarı

Merkez Bankası, Mayıs ayı sonunda Para Politikası Kurulu metninde değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite adımlarının 24 Haziran itibariyle devreye alınacağını açıkladı. TL cinsinden ticari nitelikteki kredilere yüzde 10 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye yükseltildi.

ANKARA (İGFA) - Merkez Bankası'ndan "Yabancı Para Yükümlülükler için Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi ve Zorunlu Karşılıklar"a yönelik açıklama yapıldı.

Para Politikası Kurulu'nun 26 Mayıs 2022 tarihli duyurusunda değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite adımlarının devreye alınacağının kamuoyu ile paylaşıldığına dikkati çekilen açıklamada, 24 Haziran’da devreye alınacak olan teminat havuzunda Türk Lirası sabit kıymetlerin ağırlığını arttıran uygulamayı tamamlayıcı nitelikte bir uygulama olarak bankalar, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarına karşılık ilave olarak TL cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edeceği kaydedildi.

Söz konusu uygulama ile liralaşma stratejisi kapsamında para politikasının etkinliğinin arttırılmasının amaçlandığı vurgulandı.

Merkez Bankası bu konua yönelik ilk tesisin 29 Temmuz tarihinde gerçekleşeceğini duyurdu.

MENKUL KIYMET TESİS ORANI YÜZDE 3 OLARAK BELİRLENDİ

Öte yandan bugünkü Resmi Gazete'de "Yabancı Para Yükümlülükler İçin Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ" de yayımlandı.

Tebliğe göre; menkul kıymet tesisine tabi yükümlülük tutarının hesaplanması, menkul kıymet tesis oranı, süresi, yaptırım uygulanması ve istisnai haller gibi detaylar yer aldı. Buna göre, hesaplanan yükümlülük tutarı için menkul kıymet tesis oranı yüzde 3 olarak belirlendi.

TL cinsinden ticari nitelikteki kredilere yüzde 10 olarak uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye yükseltildi.


Haber Kaynak : İGFA

  • Cumartesi 9.6 ° / 5.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 13.7 ° / 8.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.8 ° / 5.4 ° false