Mardin’in Yeşilli ilçesinde her yıl düzenlenen Kiraz Festivali'nin 16.’sı başladı. Pandemi nedeniyle ertelenen Kiraz Festivali’nin 16.’sı başladı.
Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)
Mardin'in Yeşilli ilçesindeki Gençlik Merkezi Parkı'nda yapılan festivale Mardin Valisi Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Belediye Genel Sekreteri Murat Süzen, Kızıltepe Kaymakamı Hüseyin Çam, Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından kiraz çelenginin Başkan Hayrettin Demir tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı. Protokol ve vatandaşlar daha sonra festival alanına geldi. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlanıp halk oyunları, ses yarışmasında dereceye girenlerin şarkılarını seslendirmesi ile devam etti. Daha sonrasında ilahi grubu farklı dillerde ilahiler söyledi. Belediyenin hazırladığı çorba ve yemek ikramı vatandaşlara dağıtıldı. Kadınların hazırladığı yöresel yemekler ve el işi ürünler sergiye açıldı.
Vali Mahmut Demirtaş, festival aracılığıyla hem kendi ürünlerini hem de Mardin'i ve Yeşilli ilçesini nasıl tanıtabileceklerini hedef aldıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin de destekleriyle festivali hazırladıklarını söyleyen Vali Demirtaş, “Amacımız bu tarihi ve kültürel kenti kamuoyu ile vatandaşlarımızla hem ülkemizin içerisinde hem de ülkemizin dışında en güzel bir şekilde temsil etmek” dedi.
TANITIM ARACI
Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir ise 22 sene önce çıktığı bu yolda kendilerine bir hedef belirlediklerini belirterek, Mardin'in hak ettiği yere getirilmesi için ciddi manada tanıtılması gerektiğini ifade ederken, "Yarın gece saat 24.00'e kadar devam edecek, 2 gün boyunca. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunu daha da genişleterek kültür sanat alanında, tanıtım alanında daha da zenginleştirip, programı geniş tutarak festivali gerekirse bir hafta 10 güne kadar çıkartmaya gayret edeceğiz. Asıl amacımız kültür ve sanatımızı, tarihimizi, coğrafyamızı, geçmişimizi tanıtıp geleceğimize ona göre inşa etmektir.
Mardin turizmi, coğrafyası ile tanındığı kadar Mardin'in asıl orijinal kültürü, yaşantı kültürü birliğin, dirliğin, kardeşliğin olduğu, dillerin ve dinlerin şehri olduğunu ispatlamak için bu etkinliğin kaçınılmaz olduğu, iki güne sığmayacağını bilmeliyiz. Yalnız bir ilçede değil bütün Mardin ve Güneydoğu'nun ilçelerinde olması gerekir. Cudi Dağı’nda Nuh'un Gemisi, Derik'te zeytin, Mazıdağı'nda nohut, Yeşilli de kiraz, Ömerli'de üzüm, Dargeçit’te boncuklu tarla, Midyat'ta gümüş ve konukevi, medeniyetin beşiği nedir ve Beyaz su neresidir bunu tanıtmanın adıdır festivaller” dedi