Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler, tüm ihtiyaçlarını karşıladıkları hastalar için fedakarca çalışıyor.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, günün büyük bir kısmını yoğun bakım ünitesinde geçiren hemşirelerin, oturup kalkamayan hastaların yemek yemesinden, öz bakımlarına, yatak banyosundan altlarının temizlenmesine kadar tüm ihtiyaçlarını karşıladıkları bildirildi.
Açıklamada, yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Güney Marmara bölgesine hitap eden Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiovasküler Cerrahi Ek Hizmet Binası sorumlusu Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Eriş, 25 yıldır Bursa ve çevre illere kardiyoloji ve kalp cerrahisi alanında hizmet verdiklerini kaydetti
Daha önce genel cerrahi, ameliyathane, çocuk servisinde çalışan hemşire Özlem Doğanay da kalp damar yoğun bakım ünitesinin bambaşka bir dünya olduğuna değindi.
Doğanay, burada daha çok özveri, emek ve çalışma gerektiğini kaydederek, 'Daha fazla ilgi bekliyor hastalarımız bizden. Yaşadıkları stres, ameliyat ya da gerginlik, pompaya girmelerinden dolayı hastalarımızın bilincini kaybettiği daha sonra da hatırlamadıkları olaylar yaşıyoruz. Sözlü olarak saldırıya uğradık. Hatta bir kere tekme bile yedim hastadan göğüs kafesime. 5 dakika boyunca nefes alamadım. Ameliyattan 3 gün sonra bir şey hatırlamıyor amca. Böyle bir olay yaşadığının farkında bile değil.' ifadelerini kullandı.
Doğanay, şu ifadeleri kullandı:
'Eve gidince günü düşünmemek ve evladıma yansıtmamayı istiyorum. Yorgunluk ve vicdan olarak eve de taşıyoruz. Diğer birimlerde çalışırken böyle olmamıştı. Burada düşünüyorsun acaba o amca ne yaptı. Hastaları seviyoruz. Durumlarını merak ediyoruz. Mesela bir hastaya bakarken, ileride ben de bu ameliyat olabilirim gözüyle bakıyoruz. Yakınlarını yanına alamadığımız için bize tepkililer, ama biz enfeksiyondan koruma amaçlı kimsenin yakınını yanına alamıyoruz. Onlar da yakınları yanında olmayınca gerilebiliyor, sinirleniyor, korkabiliyorlar. Biz burada herkese annemiz, babamız gibi bakıyoruz. Her ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyoruz. Hastaların iyi olmaları için uğraşıyoruz, yani korkmalarına gerek yok. Evde insanlar anne babalarının altını almakta, ihtiyaçlarını gidermekte zorlanıyorlar. Biz burada kesinlikle kusursuz bir şekilde yapıyoruz. Sonuna kadar bize güvenmelerini istiyoruz. Hastalarının emin ellerde olduğundan, emin olsunlar”