Yeter artık! Bursa'da üzücü veriler...

Yeter artık! Bursa

Şiddet gören sağlık çalışanlarının Bursa'daki sayısı azımsanmayacak kadar fazla. 2018'in 9 ayında şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle şikayette bulunan sağlıkçı sayısı 380 olarak açıklandı. 

Olay Gazetesi'nden Hatice Dal'ın haberine göre;

Sağlık çalışanlara yönelik şiddet, Türkiye'de son yıllarda sıkça gündeme geliyor. Üstelik, bu olaylar gün geçtikçe artıyor. Hastalar tarafından memnun edilemeyen doktorlar tarafından vurulan, dövülen ve tartaklanan doktorlardan, serum takarken damarını zor bulduğu gerekçesiyle darp edilen hemşireye varana kadar hastane koridorlarında günde en az 30 şiddet vakası görüldüğü  belirtiliyor.

Sağlıkçılara yönelik şiddet ihbarlarının yapıldığı  “Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod Birimi”ne, 2017 yılında 13 bin 545 sağlık çalışanının başvuruda bulunduğu belirtiliyor. Bu sayının 3 bin 760'ı fiziksel, 9 bin 817'sini ise sözlü şiddetten oluşuyor.

2016-2017 tarihleri arasında şiddet uygulayanların cinsiyet dağılımına bakıldığın da ise, 17 bin 194 kişi erkekler tarafından şiddet görürken, 8 bin 124 kişi de kadınlar tarafından şiddete maruz kaldı. Şiddet uygulayanların  13 bin 58'i de hasta yakınlarından oluşuyor.

BURSA'DAKİ VERİLER

Bursa'da ise ‘Beyaz Kod' hattına 2016 yılında 486, 2017 yılında 408, 2018 yılı Ekim ayı itibariyle ise 380 sağlık çalışanı şiddete uğradığı gerekçesiyle başvuruda bulundu.

Yapılan araştırmalara göre, Bursa'da her gün en az bir sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor. Sözel şiddete maruz kalanların oranı yüzde 96 iken, genç hekimlerin yaşlılara göre daha fazla şiddet olaylarını yaşadığının ifade edildiği verilerde, erkeklerin fiziksel kadınların ise daha fazla sözlü şiddete maruz kaldığı gözler önüne seriliyor.

Yine yapılan araştırmalarda, şiddetin en çok yaşandığı yerlerin başında kamu hastanelerinin acil poliklinikleri geliyor. Üniversite hastanelerinde ise şiddetin daha az yaşandığına işaret ediliyor.

'Mutlaka çözüm bulunmalı'

Sağlıkçılara yönelik şiddetin sadece sağlık çalışanlarını değil tüm toplumu ilgilendiren bir sorun olduğunun altını çizen Tabip Odası Şube Başkanı Başkanı Güzide Elitez, bu tarz durumların bireyin sağlık hizmetlerine ulaşmasının önünde büyük bir engel olduğunu bildirdi.

Hastanelerdeki güvenlik önlemlerinin de arttırılması gerekliliğine vurgu yapan Elitez, “Toplumun silahsızlandırılması ve toplumdaki şiddet eğiliminin nedenlerine yönelik çalışmalar yapılması yine gözden kaçırılmaması gereken önlemler arasındadır. Çözüm konusunda Bakanlık, Türk Tabipleri Birliği, sağlık sendikaları ve dernekleri ile bir araya gelmelidir ve tüm tarafların katılımıyla ortak çözüm oluşturmalıdır”



  • Pazartesi 34 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Salı 34.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli