Yeşil Bursa'nın al sancağına kavuştuğu gün

Yeşil Bursa

Yasemin Dinçer

Bursa Osman Gazi türbesini ziyaret edenlerin çoğunlukla yanından umarsızca geçtiği bir ayrıntı, tarihe düşmüş acı bir gerçeği sessiz bir çığlık gibi haykırmakta adeta...

İstiklal Marşı yazarı Milli Şairimiz.. Bütün bir milletin ortak dili olup yine dile gelmiştir mısralarında...

'Eşin var, âşiyanın var, baharın var, ki beklerdin Kıyâmetler koparmak neydi, ey bülbül, nedir derdin? 0 zümrüd tahta kondun, bir semâvî saltanat kurdun. Cihânın yurdu hep çiğnense, çiğnenmez senin yurdun'

***

Milli Şairimizi böylesine duygulandıran şey, Osmanlı'nın kuruluş şehri güzel Bursa'mızın 8 Temmuz 1920 günü Yunanlılar tarafından işgal edilmesiydi.

Haberi aldığında gözyaşlarına gark olan Mehmet Akif Ersoy o sırada ötmekte olan Bülbülün feryat eden sesini işitir. Onun ağıt yakar gibi haykırışı, hislerine tercüman olur ve ona ithafen bu duygu yüklü 'Bülbül' şiirini yazar.

***

O günlerin acısını en derinden hisseden bir şairin kaleminden işte böyle dökülür...

Hayır, mâtem senin hakkın değil... Mâtem benim hakkım Asırlar var ki, aydınlık nedir, hiç bilmez âfâkım! Tesellîden nasîbim yok, hazân ağlar bahârımda; Bugün bir hânmansız serseriyim öz diyârımda!

***

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kürsüsü siyah örtü ile kaplanıyor

Selahattin Eyyubi'lerin, Fatih'lerin yurdu dört bi yandan işgal altındadır artık. Huzurla ve barışla idare edilmiş topraklarda artık zulüm ve gözyaşı hakimdir.

Öyle ki 8 Temmuz 1920 günü Osman Gazi'nin türbesine gelen Yunan komutan Venizolos'un oğlu Sofokles Osman Gazi'nin sandukasını tekmeleyerek mukaddesata saygısızlık yapmakta kendinde hak görmüştür. Sandukasının başında sarfettiği cümleler tarihe bir ibret levhası olarak kazınmıştır adeta.

'Kalk koca Türk!.. Senden ırkımın intikamını almaya geldim. Bak kurduğun devlet parça parça oldu. Bursa’yı eski sahibine iade ettik. Zelil neslin şimdi elimizde bir köle durumunda bulunuyor. Kalk!.. Seni bir kere daha öldüreyim de ırkımın intikamını alayım!..

'Bir müddet türbenin içinde kılıcını sallayarak dolaştıktan sonra zafer kazanmış bir kumandan havasına bürünen Venizelos’un oğlu, ayağını sandukanın üzerine koyup kılıcına dayanarak fotoğrafçıya şöyle seslenmişti:

'Çek bakalım bir Bursa hatırası…'

Bursa'nın dört bir yanında yıkım başlamıştır.

Bombalarla tahribe yeltenilen Bursa Ulu Cami'de bundan payına düşeni alır.

***

Bütün bu olanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Burdur Milletvekili İsmail Suphi Bey tarafından dile getirilince, milletvekillerinin kendilerini tutamayarak hıçkıra hıçkıra ağladıkları görülür.

Meclis tutanaklarına da yansıdığı gibi gözyaşları sel olup akar...

***

Bursa'nın işgali herkeste çok derin bir üzüntüye sebep olur ve bu yüzdendir ki bu işgalin ardından tutulan yası belirtmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsüne siyah örtü örtülür, ta ki zulüm dolu 2 yıl 2 ay 2 gün geçene kadar.

Osman Gazi'nin şehri güzel Bursa'nın 11 EYLÜL 1922 tarihinde esaretinden kurtuluşuna kadar...

***

Her şehir çok özel ve güzeldir ama Meclis'in Bursa için göstermiş olduğu bu hassasiyet sanırım Ecdadına olan saygısından kaynaklı.

Çünkü Bursa öylesine bir şehir değil, Osman Gazi'nin hayali, Orhan Gazi'nin mirası...

Ecdad yadigarı bu şehirde sahip çıkılmayı bekleyen çok önemli bir değer var...

Ve işte bu değerdi insanları birleştiren, vatan için savaşmaya sürükleyen...

***

Bursa'nın Yunan işgalinden kurtulduğu 11 Eylül 'Yeşil Bursa'nın Al sancağına kavuştuğu' kutlu gündür...

11 Eylül'ün kutlu olsun güzel Bursa...

***

Bursa'nın kurtuluşunun 94. yılı

Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümünü gururla ve minnetle kutluyoruz.

Bundan tam 93 yıl önce, Türk askerleri '2 yıl, 2 ay, 2 gün' süren mücalenin ardından 11 Eylül 1922'de Yunan askerini Bursa topraklarından çıkarmıştı.

Bursa'nın kurtuluşunu, Milli Mücadele'nin eşsiz destanlarından biri olarak her yıl kutluyoruz.

Bursalılar için büyük önem taşıyan 11 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan yolda özgürlüğün ve bağımsızlığın günüdür.

Mustafa Kemal'in, Anadolu topraklarında başlattığı onurlu mücadelenin sonucudur 11 Eylül.

Saat 08.20'de Yüzbaşı Rüştü Bey'in göndere çektiği bayrakla işgalden kurtulan Bursa'da yepyeni bir sayfa açılır. 2 yıldan fazla düşman işgalinde kalan kent artık özgürdür.

[caption id='attachment_9149' align='aligncenter' width='450'] Bursa’nın kurtuluşunun 2. yıl dönümü olan 11 Eylül 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk kente gelerek kahraman Bursa halkına karşı konuşma yaptı...[/caption]

30 Ağustos'la

Osmanlıların da aralarında bulunduğu İttifak Devletleri'nin savaşı kaybetmesi üzerine, Bursa için acı ve sıkıntı dolu günler Yunan askerlerinin 8 Temmuz 1920'de kenti işgaliyle başladı.

30 Ağustos'la birlikte düşmanın gücü kalmamıştır. Anadolu'daki işgal edilen topraklar birer birer kurtarılır.

İzmir'in 9 Eylül'de kurtuluşundan sonra sıra Bursa'ya gelmiştir. 3. Kolordu'ya bağlı 48. Süvari Alayı ve milislerimiz Yunan askerlerini kıskaca alır. Kahramanca süren çatışmalardan sonra 11 Eylül 1922 sabahı Bursa düşman işgalinden kurtarılır.

Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşu, Ankara'ya, 'Yeşil Bursa al sancağına kavuştu' yazılı kısa ama anlamlı bir telgrafla bildirildi.



  • Salı 7 ° / 1.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.2 ° / 2.5 ° false
  • Perşembe 11 ° / 4.6 ° false