Tarih: 16.03.2016 09:29
Yerçekimi kuvveti olmasaydı ne olurdu?
Hepimiz yerçekimi kuvvetini hissediyoruz. Peki yerçekimi kuvveti olmasaydı ne olurdu? Fizik kuralları bize bunun mümkün olmadığını söylüyor. Ama insanlar bu fikri araştırmaktan geri durmuyor.
NASA'da astronotu fizikçi Jay Buckey, yerçekimsizliğin insan vücudunu nasıl etkileyeceğini animasyonla anlatmıştı.
Buckey, dünyadaki yerçekimine uyum sağlayan vücudumuzun, uzay istasyonu gibi farklı bir ortamda değişikliğe uğrayacağını belirtiyor.
Bu ortamlarda astronotların kemik yoğunluğu ve kas gücünün kayba uğradığı ve denge duyularının değiştiği tespit edildi.
UZAY KANSIZLIĞI...
Ayrıca bilinmeyen nedenlerden dolayı yerçekimsiz ortamda kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu, bir tür “uzay kansızlığı” oluştuğu gözleniyor.
Bağışıklık sisteminin zayıfladığı, yaraların daha uzun sürede iyileştiği belirtiliyor. Yerçekiminin farklı olduğu ortamda uyku düzeninin de bozulduğu görülüyor.
Bunlar uzaya yapılan kısa diyebileceğimiz yolculuklar sırasında gözlenen değişiklikler.
İngiltere'deki Portsmouth Üniversitesi'nden gökbilimci Karen Masters, yerçekimsiz ortamın dünya üzerindeki fiziksel etkilerini ise şöyle sıralıyor:
Dünya, tıpkı bir ipe bağlı olarak başınızın üzerinde çevirdiğiniz bir cisim gibi hızla dönmektedir. Yerçekimini ortadan kaldırmak, ipi bırakmakla aynı şeydir. Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır.
Yerçekimsizliğin bir süre sonra dünyayı parçalaması ve bu parçaların uzayda dağılması da söz konusu elbette.
Güneş de aynı kaderi paylaşacaktır. Onu bir arada tutacak yerçekimi olmaksızın, merkezindeki yoğun basınç büyük bir patlamayla dağılmasına yol açacaktır.
Bu senaryo, evrenin işleyişi bakımından yerçekiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —