Yalnızca Bursalıların bildiği ve yaşadığı o özel şeyler

Yalnızca Bursalıların bildiği ve yaşadığı o özel şeyler

Yalnızca Bursalıların bildiği ve yaşadığı o özel şeyler...

Zafer Plaza

Bursa'ya ilk kez gelen birisinin piramit avm olarak bildiği ve görünce bi' hayli şaşırıp yadırgadığı en eski alışveriş merkezlerinden biridir. "Bizim bi' bu kadar da yerin altında var" repliği tam Zafer Plaza'lık.  Zira yer altında 4 katı var ve alt/üst tarafında bulunan 2 bina ile yer altından bağlanıyor. Gayet büyüktür.

Baba

Başlık çok garip gelecektir ama evet, baba diye bir şey var. Dönel kavşak olarak bilinen bu yol yapısına Bursa'da baba denir. Ada olarak da bilinir ama baba gerçek adıdır Bursa'da. Minibüse ya da dolmuşa binersiniz "babadan dönünce bırakır mısın?" lafını çok rahat duyarsınız.

Tavuk ve Tatlı almak

Kına cuma akşamı, düğün pazar günü yapılırsa enfes olur. Kına bitince herkes gelin ve damat evine dağılır. Kız tarafı darbuka çalıp oynayarak damat evine gelir. Gelinin 1 arkadaşı gelin, 1 arkadaşı kabadayı damat, 1 arkadaşı da çingene kadın olur. Gelinin kardeşi/kuzenleri gelini uygun bir yere saklarlar. Damat gelini bulana kadar damat evi önünde kız tarafı oynar. Damat gelini bulamazsa saklayan kişiye bahşiş verip gelini getirtir. Gelinin kız arkadaşları kaynanayı oynatır, ondan sigara, çerez, kola ve hazırlanan tepsi içinde kızarmış tavuk ile pilavı isterler. Daha sonra damat tarafı gelinin evine gelir aynı şekilde. Bu sefer gelinin annesi ve babası oynatılır, damadın arkadaşları/sağdıçları sigara, kullanıyorsalar alkol ve hazırlanan tatlı tepsilerini isterler. Gece 2-3'e kadar sürer bu eğlence. Ardından gelin ve arkadaşları kız evinde son kez bekar kızlar olarak sabahlarlar.

Garip semt isimleri

Anlamını bilemeyeceğiniz veya kulağa çok garip gelen semt isimleri mevcut. Dobruca, Kükürtlü, Kız Yakup, Arabayatağı, Şehreküstü, Kestel, Maksem, Namazgah vs.

Heykel'e çıkmak

Akla ilk gelen heykele tırmanıp üzerine çıkmak olsa da aslında söylenen Atatürk Caddesi'ne yani Heykel'e gitmektir. Atatürk Caddesi yerine Heykel daha çok kullanılır. Bursa'da Heykel'e gidilmez, Heykel'e çıkılır.

Cantık

Hamuru mayalı, malzemesi bol bir pide çeşididir. Orjinali Tatar mutfağında yapılan bir çeşit börektir. Fakat Bursa'da ağzı açık olarak pide şeklinde yapılır. Adını Bursalılar ve Bursa'da yemiş olanlar hariç neredeyse kimse bilmez. Karnınız acıktığında 2 tane Cantık ile çok rahat doyabilirsiniz.

Bağdat Hurma Tatlısı

İsmi sizi yanıltmasın, Bağdat'a özgü ve hurmadan yapılan bir tatlı değil. Osmanlı'nın ve lezzetlerinin beşiği olan Bursa'ya özgü bir başka şerbetli tatlı. Bursa harici başka yerde üretilemez, patenti Bursalı sahibine ait. Uluyol'da üretim yerleri. Çok lezzetlidir. Sokaklarda el arabalarıyla satışı da yapılır. Hindistan cevizi ve şerbetiyle ağzınıza layık...

İskender'in hasıhı yemek

Sıradan bi' İskender muhabbeti değil bu elbet. İskender'in hasını yemek var bir de et döner yemek var. İskender gerçek etten yapılır ve Uludağ'da kekiklerle beslenen hayvan etlerinden üretilir. Bursa dışındaki yerlerde ise ağırlıklı olarak kıymadan et döner servis edilir.

Atatürk Heykeli

Bursa'nın merkezi sayılan Atatürk Caddesi'nde bulunan heykeldir. Her Bursalıya ya da Bursa'ya ziyarete gelmiş kişilere sorulan "Atın hangi ayağı havada?" sorusunun kahramanıdır.

Tahinli Pide

Cantık ile görünüşü aynı fakat tam zıttı. Tahini bol ve Bursalıların pazar sabahı kahvaltı sofralarından eksik olmayan lezzet. Evlerde de kolayca yapılır, misafirlere ikram edilir .İmlasıyla adı Tahinli Pide olmasına rağmen Bursa'da "Tahanlı Pide" olarak da telaffuz edilir.

Cilli

Misket ya da bilye adıyla bilinen çocukluğumuzun oyuncağına Bursa'da cilli denir. Misket ve bilye de kullanılır fakat cilli olarak bilinir.

Sokaklardaki çeşmeler

Bursa'da her sokakta olmasa da birçok yerde buz gibi su akan çeşme görebilirsiniz. Korkmadan, rahatça su içebilirsiniz. Çarşının her yerinde var neredeyse.

Emir Doğan / Onedio



  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Perşembe 33.2 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false