Her gün binlerce yolcuyu doğu-batı aksında taşıyan BursaRay işletmesi bu hizmeti çok sayıda trenle veriyor. İşletmenin kullandığı trenlerden bazıları zamanla eskiyerek depolara çekiliyor. Depolarda bekleyen bu trenler Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden değerlendirilmeyi bekliyor.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, eski trenlerin nasıl değerlendirileceğini yazdığı bugünkü yazısında ayrıca su kuşu olarak bilinen uçakların da bundan sonra Anadolu’yu Kıbrıs’a bağlamak için uçacaklarına ilişkin bir ön bilgi veriyor.
İhsan Aydın'ın yazısı şöyle:
BURULAŞ’tan satılık vagonlarBüyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, su kuşu uçaklarının ardından elindeki atıl duran raylı sistem araçlarını da elden çıkarıyor.
BURULAŞ, eski yönetim döneminde Hollanda’nın Roterdam kentinden getirilen ve 1982 model vagonları rehabilite ederek uzun süre Bursaray hatlarında kullanmıştı.
Sistemi sık sık arızalarla sıkıntıya sokan vagonlar bir süre önce de yerli vagonların devrele girmesiyle birlikte hattan çekilmişti.
Şimdi devre dışı kalan ve Bursaray İşletme Bakım Merkezi’nin deposunda tutulan 24 adet vagon ihaleyle satılıyor.
BURULAŞ 31 Ocak’taki kapalı teklif yöntemiyle 24 Roterdam vagonuna müşteri arayacak.
Muhalefetin bir dönem adını ‘hurda vagon’ taktığı raylı sistem araçları müşteri çıkarsa başka kentte yolcu taşıyacak.
Vagonlara bir ara İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metro AŞ istekli olmuş, ancak platform yüksekliği sorunu nedeniyle alımdan vazgeçilmişti.
Cumhuriyet Caddesi-İncirli hattı için satın alınan ve depoda tutulan tek yönlü 1953 ve 1982 model 9 eski tramvay aracı da aynı ihale ile isteklilere sunuluyor.
Aynı gün, Durmazlar’dan satın alınan ve T-1 hattında kullanılan 6 adet 2013 model tek yön İpekböceği tramvayının da satılacağı duyurulmuştu. Ama bunun yanlışlıkla satış listesine alındığını öğrendik.
Büyükşehir Belediyesi, vagonları satabilirse buradan gelecek kaynağı Bursaray’ın teknik gelişiminde kullanacak.
Öte yandan dün BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’a satışa çıkan su kuşu uçaklarının ne olduğun da sorduk.
İlk ihalede istekli çıkmadığını ve prosedür gereği bunu yapmak durumunda olduklarını söyledi.
Genel Müdür Çapar, uçaklardan ikisine ihale sonrası Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin talip olduğunu, su kuşlarını Mersin-Kuzey KıbrısTürk Cumhuriyeti arasında değerlendirilmek istendiğini de kaydetti.
Çapar, gelen su kuşlarını ortak işletme teklifine de sıcak bakmadıklarını belirtti.