Tarih: 19.09.2017 18:28
Uykuda nefes durmasına dikkat
BURSA (AA) - Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Dr. Aygül Güneş, uykuda nefes durmasının ileride birçok hastalığa sebep olabileceğini söyledi.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Güneş, horlaması olan, uyuyamayan, çok uyuyan, gece nefesi duran, gündüz aşırı uykulu hali olan kişilerin uyku polikliniğine müracaat ettiğini belirtti.
Uyku bozukluğunun daha çok kilo ve üst solunum yolu sorunlarıyla alakalı bir rahatsızlık olduğunu aktaran Güneş, şu değerlendirmede bulundu:
'Uyku sorunları yaşayanlarda horlama, gece nefes durması ve gündüz aşırı uykululuk hali belirtileri, çok önemli. Bu üç belirti olduğunda genelde hastalarda, yüzde 80-90'a kadar uykuda nefes durma hastalığı (OSAS) çıkmakta. Bu hastalık da kendi içinde 'hafif', 'orta' ve 'ağır' şeklinde üçe ayrılıyor. Hafif grupta öncelikle kulak, burun, boğaz muayenesi, gerekiyorsa operasyon yapıyoruz. Vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olanları muhakkak diyetisyen ile görüştürüyoruz.
Orta ve ağır grupta, ek olarak CPAP veya BPAP adındaki pozitif hava yolu basıncı ile nefes durmalarını engellediğimiz cihazlarımızla tedavi ediyoruz. Hafif OSAS’lılarda uykuda, saatte 15'e kadar nefes durması olurken, orta OSAS'lılarda nefes durması 15-30, ağır olanlarda 30'un üzerinde oluyor. Bu nefes durmalarını engellememiz gerekiyor. Çünkü nefes durması, bir nevi boğulmak demek. Sonuçta beyin oksijensiz kalıyor.'
Güneş, uyku apnesinin tamamen sonlanan bir hastalık olmadığını aktararak, 'Bazı hastalar, cihazı ömür boyu kullanırken, bazıları kilo kontrolü ya da operasyon sonrasında 3-4 yılda cihaz kullanımını sonlandırabilir.
Uykuda nefes durması, ileride birçok hastalığa sebep olabilir. Kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, trafik ve iş kazalarına yol açabilir. Uyku sorunu yaşayanların mutlaka nöroloji ya da uyku polikliniklerine başvurması gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —