ÇANAKKALE (AA) - Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üreticiler, ürünlerinin yıl içinde daha fazla ilgi görmesini sağlamak için geç şeftali türlerine yönelmeye başladı.
Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede üretilen şeftalilerin, dünya çapında tanınır hale geldiğini söyledi.
Bu durumun bir başlangıç olduğunu ve fiyatların gitgide arttığını belirten Sevim, geçen sene ilçede yaklaşık 60 bin ton olan şeftali rekoltesinin bu yıl 70 bin tonu aştığını ifade etti.
Sevim, Türkiye'de yaygın faaliyet gösteren büyük marketlerin şeftali ihtiyaçlarını Lapseki'den karşıladığına işaret ederek, 'Her yıl alıcı firma sayısı artıyor. Bu da bizi sevindiriyor. İlçemizde bazı üreticiler tarafından tercih edilmeye başlanılan geç şeftali ile ürün toplamada sezon sonu zamanları da değişecek.' dedi.
Geç şeftali üreticilerinden Süleyman Gözsüz de son yıllarda buzhaneden çıkarılıp piyasaya sürülen şeftaliye çok fazla ilgi olmadığını, bunun da kendileri için risk oluşturduğunu anlattı.
Bu nedenle ürünlerinin yıl içinde daha fazla ilgi görmesini sağlamak için geç olan şeftali türlerine yöneldiklerini dile getiren Gözsüz, 'Şeftalide buzhane kaybı yaşanıyor. Uzun yıllardır meyve üreticiliği yapıyorum benim 15 çeşit, beş bin kadar şeftali ağacım var. İki yaşına gelen ağaçların gelişimi ve şeftalisi oldukça iyi. Geç olan şeftali araştırmasına devam edeceğim.' diye konuştu.
Gözsüz, geçmişte ağustos sonlarına doğru sezonu kapattıklarını belirterek, 'Şimdi ise mayıs sonunda menekşe cinsi şeftaliyle sezona başlıyor, ekimin ilk haftasına kadar hasadımızı sürdürüyoruz.' dedi.
'Çanakkale şeftalisi kalitede ilk üçte'
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Lapseki Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Bahçe Tarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Gür ise bölgenin uzun yıllardır üretimi yapılan lezzetli şeftalisiyle tanındığını söyledi.
Lapseki'nin iklim anlamında bir geçiş bölgesi olduğunu, bölgede yaklaşık 70 bin ton civarında şeftali ve nektarin üretildiğini belirten Gür, şunları kaydetti:
'Özellikle son yıllarda geç şeftali cinslerine bir yönelim söz konusu. Bunun da nedeni temmuz ve ağustos aylarında üretilen ürünlerin bölgemizde çok yaygın olmasından dolayı üreticilerimiz ürünlerini depolara koyuyorlar. Ama son yıllarda çıkan yeni çeşitlerle, ekstrem çeşitleri dediğimiz çeşitlerle birlikte bölgemize geç çeşitler girmeye başladı. Bu çeşitlerin özellikle aromalarının diğer şeftali cinslerine göre daha yüksek olduğunu ve kalitesinin de arttığını görüyoruz. Türkiye genelinde Çanakkale şeftalisi kalitede ilk beşin içinde, hatta ilk üçte. Bursa ve diğer illerde yatırımların şeftaliden uzaklaştığını görüyoruz. Onun için onların alternatifi olarak bizim bölgemiz şeftali bölgesi konumuna gelmeye başladı.'