EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de yeşil sahalarda top koşturan kadın futbolcular, hayatlarındaki futbol sevgisini sosyal yaşamlarının her alanına yansıtıyor.
Taraftarının büyük çoğunluğunun cinsiyetinin yoğunluğuna bakılarak 'erkek sporu' olarak bilinen futbolda, son yıllarda kadınlar da başarılı grafik sergilemeye başladı. Bu gruplardan birisi de Edirne'de kurulu Çarşıspor'un kadın futbolcuları.
Lise ve üniversitede eğitimlerini sürdüren 30 sporcu, kentte 'futbolun melekleri' olarak anılıyor. Bölgesel Amatör Lig'de profesyonelce top koşturan futbolcu kızlar yoğun antrenmanları sonrası sosyal yaşamlarına sinen futbolla yaşamlarını sürdürüyor.
Haftanın belli günlerinde antrenmanlarını Saraçhane Spor Tesislerinde sürdüren Çarşıspor'un futbolcuları antrenman sonrası kramponu ve formayı çıkarıp makyaj yapsa da sohbetleri de alışverişleri de futbolla ilgili oluyor.
Uygun fiyatı nedeniyle çevre il ve ülkelerden insanlarında da tercih ettiği Cuma Pazarı'na giden sporcu kızlar, hemcinsleri topuklu ayakkabılara, renkli kazaklara baksa da onlar krampon ve formaları es geçemiyor.
Sosyal yaşamlarını ve eğitimlerini aksatmadan futbolu da bir yaşam biçimi olarak benimseyen 'futbolun melekleri' üst lige çıkmak amacıyla var güçleriyle çalışıyor hedeflerine ulaşmak amacıyla ter dökmeye devam ediyor.
AA ekibi Çarşıspor Futbol Takımı'nın idmanlarından pazar alışverişlerine, kuafördeki bakımlarından sosyal yaşamlarına kadar pek çok anını görüntüledi.
'Kadınlar futbolcu da olur'
Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Bölümü öğrencisi Başak Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisindeki futbol sevgisine ailesinin de şaşırdığını söyledi.
Küçüklüğünden beri futbola ilgi duyduğunu anlatan Duman, 'Ağabeyim halı saha maçlarına giderdi. Bende onunla birlikte futbol oynamaya başladım. Hatta geçen yıl beni bir maçta kaleye geçirdiler. Maç esnasında topun bileğime sert şekilde çarpması sonucu bileğim incindi, beni hastaneye götürdüler. Buna rağmen hayalimden vazgeçmedim. Futbol erkeklere özgü bir spor değildir. Kadınlar futbolcu da olur. Bizim yaptığımızın herkese örnek teşkil etmesini istiyorum. Kadınlar olarak yeşil sahalarda fair - play mantığını daha da yaygınlaştıracağız.' diye konuştu.
Kadın futbol takımını duyan vatandaşların maçları ve antrenmanları izlemeye geldiğini ifade eden Duman, futbolun bir yaşam biçimi olduğunu herkesin topuklu ayakkabıya bakarken kendisinin ise kramponları incelediğini belirtti.
Edirne Anadolu Lisesi öğrencisi ve futbolcu Melek Özden de futbolu sosyal yaşamları ile birleştirerek yaşadıklarını, bazen formayla gittikleri kuaförden fön çektirip, elbiselerini değiştirerek çıktıkları zamanlar olduğunu anlattı.
Üniversiteye hazırlanan Cansel Ören ise futbol takımında yer alarak hayalini gerçekleştirdiğini söyledi. Üniversiteye hazırlandığını anlatan Ören, 'Uzun yıllar futbol oynamak istiyorum. Ailem buna şaşırsa da alıştılar ve onlar da sevdi. Günlük işlerimde 12.00'ye kadar kahvaltı salonunda çalışıyorum, akşama kadar üniversiteye hazırlık testlerimi çözüyorum, ders çalışıyorum ve bunları bitirince antrenmanım başlıyor.' diye konuştu.
'Kadın taraftar sayısı artıyor'
Kulübün Başkanı Nedim Mercan da Edirne'de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.
Takımın, kadınların futbola ilgisini arttırdığını ve kadın taraftar sayısının arttığını belirten Mercan, 'Kadın futbolunun gelişimi için çaba sarf ediyoruz. Profesyonel liglere yükselip kalıcı olmayı hedefledik. Bunun için köklü bir yapı kurmaya çalıştık.' dedi.
Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan takımın ilgi odağı olduğunu anlatan Mercan, 'Biz bu takımı daha çok bir okul olarak görüyoruz. Altyapıya önem veriyoruz. Takıma yoğun bir talep var. Bu sene Bölgesel Lig'e katılacağız. Başarılı olup 3. Lig'e çıkmak istiyoruz. Şu anda otuzun üzerinde oyuncumuz var. Çok yetenekli kızlarımız var. Oyuncular haftanın üç günü yoğun tempoyla okuldaki derslerini bitirdikten sonra antrenman yapıyor. İnşallah emeklerinin karşılığını alacaklar diye düşünüyorum.' diye konuştu.