Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu uzman doktor Seyhan Us Dülger, ramazan dolayısıyla poliklinikte yoğunluk yaşandığını belirtti.
Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıldır faaliyette olan poliklinikte haftanın 5 günü sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet verdiklerini söyledi.
Randevu saatlerinin dolu olduğunu belirten Dülger, 'Günde 16 hasta bakabiliyoruz çünkü bir hastayla yarım saat kadar görüşmemiz gerekiyor. Bu yüzden hasta sayısını sınırlı tutmak durumunda kalıyoruz. 2016'da 2 bin 851 hastaya baktık. Bunların bin 970'i ilk müracaat, diğerleri kontrol. Türkiye'de en çok sigara bırakma hastası gören polikliniklerden biriyiz. Yıllık sigara bırakma başarımız, yüzde 30 civarında. Bu da dünyada öngörülen bir başarı oranı.' bilgisini aktardı.
'Neden içtiklerini düşünsünler'
Ramazan dolayısıyla poliklinikte yoğunluk yaşandığını belirten Dülger, şöyle devam etti:
'Bu dönem biraz daha fazla soran, randevu almak ve gelmek isteyen hastamız var. Ramazan ayının gelmesi, bunda bir etken. Yoğun şekilde çalışıyoruz. 15 günlük randevularımız, açılır açılmaz doluyor. Ramazanda insanlar, oruç tuttuğu için zaten uzunca bir süreyi sigara içmeden geçirebiliyor. Hem yapabildiklerini gördükleri hem de bu kadar saat durabildikten sonra tamamen bırakmak daha kolay olabileceği için bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ramazan bunun için bulunmaz bir fırsat. Sigara içenler, neden içtiklerini bir düşünsün ve mutlaka polikliniklere başvursunlar.'
Sigarayı bırakma sebebinin kişiden kişiye değiştiğini anlatan Dülger, bazılarının çocuklarına kötü örnek olmamak için sigaradan kurtulmak istediğini söyledi.
Çocukların, anne babalarından gördüklerinin doğru olduğunu düşündüğünü dile getiren Dülger, 'Sigara içen anne babanın çocuğu da sigara içmeyi normal görüp rahat bir şekilde alışabiliyor. O zaman hastalarla çocuklarını ön planda tutarak konuşuyoruz.' dedi.
Kiminin de hastalıklarından dolayı sigarayı bırakması gerektiği için geldiğini vurgulayan Dülger, 'Mutlaka bir doktor, kendi rahatsızlıklarından dolayı hastaya sigarayı bırakmasını söylemiş oluyor. O zaman da onunla ilgili konuşuyoruz. Tabii maddi açıdan da birtakım nedenler oluyor. Çünkü çok ciddi bir miktar tutuyor, sigara. Bu yüzden sigarayı bırakıp o parayı daha iyi değerlendirmeyi düşünebiliyorlar. Polikliniğe en çok bu nedenlerle geliniyor.' diye konuştu.