Tedbirler topyekün uygulanırsa etkili olur

Tedbirler topyekün uygulanırsa etkili olur

Enhar Güneş'in yazısı...

Koronavirüs testi pozitif çıkan vaka sayısı Türkiye’de maalesef 18’e yükseldi. Ama biz bu duruma ülke olarak yine de şükretmeliyiz. Çünkü Avrupa ülkelerinde bırakın virüsün yayılımını, ölümlerin bile önü alınamıyor. 

Evet Türkiye’de yayılım sayısı artacak gibi görünüyor. İnşallah ölümler yaşanmaz diye dua ediyoruz. Ancak ilgililerin uyarısını dikkate almamız gerekiyor. Tedbirleri aynen uygulamamız gerekiyor. Çünkü insandan insana bulaşan bu virüsün yayılımını önlemek yine insanların elinde. Bu da alınacak tedbirlerle mümkün. Ancak ben birkaç gündür Bursa’da insanların aldığı tedbirlere yönelik bir gözlemde bulundum. Sizlerle onu paylaşmak istiyorum. 

Ben konunun uzmanı değilim. Ancak devlet büyükleri, konunun uzmanları ve yetkililerinin söylediklerinden yola çıkarak bir tespit yaptım. 

Bazı insanlar sadece maske takmayı yeterli görmüş. Bazı insanlar eldiven takmayı yeterli görmüş. Bazı insanlar kolonya kullanmayı yeterli görmüş. Bazı insanlar dezenfektan kullanmayı yeterli görmüş. Yani kendince tedbirler arasındaki en etkilisini seçmiş ve yeterli görmüş. Ancak bu çok yanlış onu söyleyeyim. 

Koronavirüsten korunmak ve yayılımını önlemek için maske takmak, kolonya ve dezenfektan kullanmak etkili tedbirler. Ama aynı anda yapılırsa etkili olur. Ancak bana göre en etkili tedbirlerin başında mecbur olmadıkça evden çıkmamak geliyor.  Çünkü Avrupa ve özellikle İtalya’daki yayılımın sebeplerini biraz araştırdım. İtalya’da ilk koronavirüs vakası ortaya çıktıktan sonra hükümet nezdinde bazı tedbirler alınsa da, insanlar günlük yaşamlarına aynen devam etmişler. Eğlence merkezlerine gitmişler, alışveriş merkezlerine gitmişler, bir arada olunabilecek hiçbir etkinlikten kaçınmamışlar. Ve durum da maalesef bu noktalara kadar ulaşmış. 

Bizim ülkemizde devletin aldığı tedbirler gayet başarılı seyrediyor. İnsanların genel anlamda duyarlılığı da iyi. Ancak...

Enhar Güneş'in yazısının tamamı için tıklayın...



  • Cumartesi 31.8 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 33.9 ° / 16.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.3 ° / 18.6 ° Güneşli