Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde girişimci kadınların başlattığı eko turizm projesi kapsamındaki ''kırsalda tasarım'' etkinliği, köyün sokaklarındaki duvarları, çeşmeleri ve evlerin kapılarını yörede yetişen çiçek motifleriyle renklendiriyor.
Bilecik Valiliği koordinasyonu, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteği ve Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikle, bölgenin tarih, doğa ve kültürel potansiyelinin harekete geçirilmesi, sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, mekan ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Eko turizm faaliyetleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Kurşunlu köyü, şehrin kalabalığından sıkılıp köye gelen, sobalı kerpiç evlerde konaklayıp, ekmek pişirme, kümesten yumurta toplama, süt sağma gibi köy yaşamına dair faaliyetlere katılan şehirli aileler ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.
Ziyaretçiler ayrıca kilim dokuma ve doğada yürüyüş yapma gibi çeşitli aktivitelerin yanı sıra köyde canlandırılan geleneksel kına gecesine katılıp ellerine kına yakıyor.
'Köyü sanatla ve tasarımla buluşturmayı amaçlıyoruz'
BEBKA İl Koordinatörü Fatih Aydın, AA muhabirine, BEBKA olarak son iki yıldır tasarım etkinlikleri yaptıklarını hatırlatarak, Bursa'da tekstil, Eskişehir'de animasyon ve Bilecik'te de mermer sektörüne yönelik etkinlikleri düzenlediklerini belirtti.
Bu yıl da kırsalda tasarım etkinliğiyle turizm potansiyelini yükseltmek amacıyla çeşitli projeler ve çalışmalar yaptıklarını anlatan Aydın, şöyle konuştu:
''Bilecik'in önemli köylerinden Kurşunlu köyünde çiçek boyama etkinliği düzenledik. Eko turizmde potansiyeli yüksek olan köylerden Kurşunlu köyünde BEBKA tarafından hazırlanan ''kırsalda tasarım'' etkinliğiyle büyükşehirlerden insanları köye çekerek, fotoğraf çekinmesi ve konaklaması gibi etkinliklerle daha fazla cazibe bölgesi olmasını istiyoruz. Etkinlik kapsamında Bilecik Valimiz Süleyman Elban ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş'ın destek ve katkılarıyla akademik personel ve öğrencilerimizle birlikte çalışma yürüttük. Güzel bir etkinlik olacağını düşünüyorum. Büyükşehirlerde ve bölgemizde yaşayan insanların etkinlik sonrası burayı yoğun bir şekilde ziyaret edeceğini düşünmekteyiz. BEBKA olarak kırsalda tasarım etkinliğiyle, köyü sanatla ve tasarımla buluşturmayı amaçlıyoruz.''
'Bahar geldiği zaman köy gerçekten renkleniyor'
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim görevlisi Cenk Sezer de BEBKA'nın kırsalda tasarım projesine destek vermek için yaklaşık 10 öğretim görevlisiyle Kurşunlu köyüne geldiklerini dile getirdi.
Köyde doğanın güzelliğine sanatsal bir güzellik katarak daha da güzeli yakalamak için çaba gösterdiklerini anlatan Sezer, şunları kaydetti:
''Umarım başarılı oluruz. Böyle projelerin birçok yerde tekrarlanması ülkemiz için de güzel sonuçlar verecektir. Teknolojinin hüküm sürdüğü dünyada, öğrencilerimizin kırsalda yapmış olduğu çalışmalar onlar için de farklı bir deneyim oluşturuyor. Kurşunlu köyü sakinleri Balkanlardan göçüp gelmişler ve gelirken birçok çiçek tohumuyla birlikte gelmişler. Bahar geldiği zaman köy gerçekten renkleniyor, biz de bu renkliliğe biraz daha renk katmak için gayret gösteriyoruz.''
Köyde kadın girişimciliğin öncülüğünü yapan Bedriye Berber Engin de köye gelen yerli ve yabancı turistlerin yetiştirdikleri çiçeklere hayran kaldıklarını, bunların duvarlara da resmedilecek olmasının köye olan ilgiyi daha da artıracağını vurguladı.
Engin, köyde doğup büyüdüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu:
''Hayalim ''köy turizmi''ni açmaktı. Bana güvenen bir avuç kadınla başladık ve başarılı olduk. İrtibat kurduğumuz turizm acenteleri ve kişisel sosyal medya hesabımdan yaptığım tanıtımla, kırsal alandaki yaşamı görmek veya hatırlamak, köy havasını teneffüs etmek için büyük şehirlerden insanlar geliyor. BEBKA şuan duvar süslemesiyle projemize destek veriyor. Hafta sonu gruplar geliyor ama bundan sonra daha çok grupların geleceğine inanıyorum. Eko turizmini yaparken bana güvenen ekipteki kadın arkadaşlarıma 'Biz bir numarayız, Türkiye bilmiyor ama öğrenecek.'' demiştim. Gerçekten de köyümüze ilgi giderek artıyor.'