Suriyeliler için verilen süre doldu; Şimdi ne olacak?

Suriyeliler için verilen süre doldu; Şimdi ne olacak?

İstanbul'da yaşayan ancak kaydı bulunmayan Suriyeliler'in kayıtlarının bulunduğu illere geri gönderileceği açıklanmıştı. İstanbul Valiliği'nin Suriyeliler'e verdiği süre bugün doldu. Geçici misafir statüsünde Türkiye'de bulunan Suri

Ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan milyonlarca Suriyeli için önce çadır kampları kurulmuş, ardından da sayının çok artmasıyla birlikte çeşitli illere dağıtılmıştı. Bulundukları bazı illerde yaşam koşulları ve imkanlardan şikayet eden Suriyeliler'den bazıları İstanbul'a göç ederek kayıtsız şekilde yaşamaya başlamıştı.

İstanbul'da üst üste yaşanan sorunların ardından Suriyeliler'e ciddi uyarılarda bulunan yetkililer, suça karışan tüm Suriyeliler'in sınır dışı edileceğini açıklamıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'un nüfus olarak yoğun olmasından dolayı kentin Suriyeli kaydına kapalı olduğunu açıklamıştı. Türkiye'de 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon yabancı uyruklu insanın bulunduğunu aktaran Soylu, İstanbul'daki kayıtlı Suriyeli sayısının 546 bin 296 olduğunu açıklamıştı. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre İstanbul'da 1 milyonun üzerinde Suriyeli ikamet ediyor. Bu rakama diğer yabancılar da eklenince sayı 1,5 milyona kadar çıkıyor. 1,5 milyon civarındaki Suriyeli olmayan yabancıların büyük bölümünün İstanbul'da ikamet ettiği biliniyor.

Valiliğin stratejisi açıklanmadı

İstanbul Valiliği sürenin dolduğu günden (bugün) sonra izlenecek stratejinin kamu oyuyla paylaşılacağını açıklamıştı. Henüz bir açıklama yapılmasa da önümüzdeki günlerde bilgilendirme yapılması bekleniyor. Valilik, 1 Ağustos'ta yapılan açıklamadan bu yana il genelinde kamu kurumları ile koordinasyon halinde çalışmalar sürdürüldüğü bilgisini paylaştı. Daha önce 20 Ağustos olarak belirlenen sürenin bugün itibariyle dolacağını kaydeden valilik bu tarihten sonra nasıl strateji izleneceğine dair kamuoyunun bilgilendirileceğini de duyurdu.

İstanbul Valiliğinden daha önce yapılan yazılı açıklamada, "Düzensiz göçle gelen 12 bin 474 yabancı uyruklu kaçak göçmen, bakanlığımızın belirlediği Geri Gönderme Merkezlerinin bulunduğu illere sevk edilmiştir. Bu kapsamdaki yabancıların ülkelerine geri gönderme işlemleri sevk edildikleri merkezlerde sürdürülmektedir. Aynı dönemde, hiçbir ilde kaydı bulunmayan 2 bin 630 Suriyeli, bakanlığımızın belirlediği illerdeki Geçici Barınma Merkezlerine sevk edilmiştir. Başka illere kayıtlı Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin, kayıtlı bulundukları illere dönüşleriyle ilgili süreç devam etmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

Soylu net konuşmuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yani hiç kimse kayıtsız kuyutsuz ortalıkta gezinemeyecektir. Kaçak göçmen çalıştırma, kaçak işportacılık gibi faaliyetlere müsaade edilmeyecektir. Keza gettolaşmanın da önüne geçilmeye çalışılacaktır. Kaçak göçmen olarak gelip de mahallelerde dükkan kiralayıp 20 kişinin bir dükkanda gecelediği durumlar kamu düzeni açısından kabul edilemez. Özellikle iş yeri, fabrika sahiplerine sesleniyorum. Kaçak adam çalıştırıyorsunuz, onları fabrikalarda yatırıyorsunuz, sonra da yangında bedeli de yanarak, o kaçak göçmenler ödüyor. Buna da müsaade etmemiz mümkün değildir. Kamu düzeninin ortadan kaldıran, huzursuzluk getiren hiçbir anlayışa, haksızlığa, bir dükkanı 20 kişiye 12 saat, diğer 20 kişiye 12 saat yatırmak için kiralayan ve bundan para elde eden, gayriinsani bir şekilde kiralayanların vicdanlarının sorgulanmaya açılmasını istiyorum. Bu sadece bir kesimin meselesi değil, toplumsal meseledir" demişti.

Süre uzatılacak mı?

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Vekili Avukat Abdullah Resul Demir, 20 Ağustos olarak belirlenen sürenin yeterli olmadığını bu sürenin uzatılması gerektiğini söyleyerek, sürenin sınırlandırılmasından dolayı birçok Suriyeli'nin evinden çıkamadığını ve işe gidemediğini söyledi.

Demir, "İnsanlar 'yakalanırız, gönderiliriz' korkusuyla dışarı çıkmıyor, işe gitmiyor. Dolayısıyla bu sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi için rahatlatıcı açıklamaların ve uyarıların yapılması zorunluluk arz ediyor. Biz bu taleplerimizi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Şahin Usta’ya da ilettik. Kendisi böyle bir uzatma olabileceği ihtimalinden bahsetmişti ancak net bir şey yok" açıklamasında bulunmuştu.

Suriyeliler bayram tatilinden döndü

Yaşanan bu gelişmeler sırasında çok sayıda Suriyeli bayram nedeniyle gittikleri ülkelerinden son bir kaç gün içerisinde geri döndü. Herhangi bir sorgulama olmadığı için Suriyeliler mevcut yaşadıkları kentlere gitti. İstanbul'a da aynı şekilde Suriyeli dönüşü oldu. Suriyeliler bir süre önce gelişmelerden dolayı eylem kararı almış ancak son anda vazgeçmişti.

İstanbul Valiliği'nin yarın bir açıklama yapması beklenirken, süre uzatılmasına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.



  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.3 ° / 1.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 5.8 ° / 0.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu