Şüphesiz ki sularda bulunan yüksek orandaki kireç fabrikadaki imalatlarda kullanılırken imalat sürecini olumsuz etkilemektedir. Sudaki sertlik yapan kireç bazen ısı kazanlarında enerji kayıplarına neden olurken başka bir imalat sürecinde ise ürün raf ömrünü kısaltacaktır. Bulaşık makinelerinde ise yıkanan bulaşıklar üzerinde oluşan lekeler ise yine sudaki kireç kaynaklıdır. Duşa kabinler üzerindeki lekeler, musluklar üzerindeki lekeler ve yumuşatıcı olmadan yıkanan çamaşırların sert çıkması da yine sert sular kaynaklıdır.
Kireç değerinin az ya çok olması çeşitli sertlik ölçen kitler ile veya spektrofotometre ile gerçekleştirilmektedir. Sertlik birimi ülkemizde Fransız sertlik birimi olarak ifade edilmekte ve sudaki Ca ve Mg ++ iyonların toplamını ifade etmektedir.
Suda sertlik yapan iyonların giderimi ve 0-1 Fransız sertlik değeri yakalamak mümkündür. Bu işlemi yaparken mineral tankı içerisinde sertlik iyonlarını tutan katyonik reçine doldurulmaktadır. Katyonik reçine içerisine hapsettiği sertlik iyonları belirli bir seviyeye ulaştığında reçine tuzlu su ile yıkanır ve rejenerasyon işlemi ile tutma kapasitesi eski haline getirilir. Bu işlemleri yaparken kullanılan cihazlar su yumuşatma cihazı olarak adlandırılır.
Yumuşatma cihazı temelde içerisine reçine doldurulan mineral tankı ( fiberglass tank), içerisine doldurulan katyonik reçine, üzerine takılan otomatik yumuşatma valfi ve tuzun içerisine konduğu tuz tankından oluşur. Su yumuşatma sistemleri ters yıkama işlemini bazen belirli zamanlarda zaman kontrollü olarak yapar. Bazı durumlarda ise otomatik valf su debisini sayar ve geçen su miktarına göre volumetrik olarak rejenerasyon işlemini yapar. Eğer ters yıkama sırasında kesiksiz ve sorunsuz yumuşak su temini isteniyorsa tandem tip dediğimiz, 2 ayrı tankdan oluşan, yedekli çalışan sistem tercih edilmektedir. Yumuşatma sistemi valfleri dijital veya mekanik tip olabilmektedir. Dijital valfler ile çoğunlukla ihtiyaca göre rejenerasyon, ihtiyaç kadar tuzlu su kullanabilme imkanı mevcuttur. Bu da kullanılan tablet tuz miktarının optimize edilmesini sağlamaktadır.
Su yumuşatma cihazının sert su vermesi, su yumuşatmamasının çeşitli nedenleri olabilir. Eğer sistem ilk kurulumu itibari ile sorun varsa dizayn hatası akıla gelmektedir. Küçük seçilen yumuşatma tankı, yumuşatma tankı ile uyumsuz otomasyon valfi, akış hızlarının ayarlanmaması, yumuşatma tuzu tankının küçük seçilmesi, hat basınçlarının doğru mertebede olmaması gibi sebepler olabilir. Ancak yumuşatma belirli bir süre çalıştıktan sonra su sert gelmeye başladıysa sebepler tuz tankına tablet tuz konmasının unutulması, otomasyon valfinin tuz emiş enjektörünün arıza yapması, mekanizma içerisindeki piston conta takımlarının arıza yapması olabilmektedir. Bu durumlarda su arıtma konusunda doğru yetkili servisten hızlı ve doğru fiyat ile destek almak çok önemlidir.