Selçuklu mirasının yaşadığı şehir

Selçuklu mirasının yaşadığı şehir

Konya'daki yüzlerce yıllık Selçuklu mimarisi, ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

Anadolu Selçukluları'na başkentlik yapan, bilim, kültür ve ticaret merkezi Konya'nın şehir dokusunda hissedilen Selçuklu mimarisiyle göz kamaştırıyor. Kente gidenler adeta tarihte yolculuğa çıkıyor.

[caption id='attachment_17109' align='aligncenter' width='400'] Karatay Medresesi[/caption]

Selçuklu mimarisinin günümüze kalan en önemli örnekleri arasında yer alan Alaaddin ve Sahip Ata camileri, günümüzde müze olarak kullanılan Karatay ve İnce Minareli medreseler gibi tarihi yapılar, kente gidenlerin en çok ziyaret ettikleri tarihi mekanlar olarak dikkati çekiyor.

Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Prof. Dr. Haşim Karpuz, Anadolu Selçuklu dönemindeki taş süslemelerin, mimari yapıya uygun olarak tasarlandığını söyledi.

MOZAİK SÜSLEMELER...

Selçuklu yapılarında sadece taş süslemeyle karşılaşılmadığını, minarelerde tuğla, çini ve mozaik süslemelerine de yer verildiğini anlatan Karpuz, 'Anadolu Selçuklu mimarisinde başta camiler olmak üzere medrese, türbe, kervansaray ve şifahaneler gibi yapılar üzerinde zengin taş süslemeleriyle karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda yine iç mekanda çini ve mozaik süslemelere geniş yer veriliyor. Özellikle mihraplarda' dedi.

Bunun yanı sıra ahşap malzemenin kullanıldığı süslemeli ögelerin de bulunduğunu dile getiren Karpuz, özellikle minber ve mihraplarda ahşap süsleme kullanıldığını bildirdi.



  • Pazartesi 34 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Salı 34.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli