Şeker hastalığı belirtisi ve şeker hastalığı türleri nelerdir?

Şeker hastalığı belirtisi ve şeker hastalığı türleri nelerdir?

Şeker hastalığı belirtisi ve şeker hastalığı türleri hakkında genel bilgiler

Şeker hastalığı nedir? Şeker hastalığı (diyabet), kan şekeri (glukoz) çok yüksek (hiperglisemi) olduğunda ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Şeker hastalığı belirtisi erkeklerde ve kadınlarda nelerdir. Erkekleri kadınlardan farklı olarak nasıl etkiler? ikoz vücudun enerji için kullandığı bir besindir ve glikozu yediğiniz gıdalardan enerjiye dönüştürmenize yardımcı olan insülin pankreas tarafından üretilir. Vücut yeterince insülin üretemediğinde veya vücudunuz insüline dirençli hale geldiğinde; glikoz, hücrelerinize enerji için kullanılmak üzere ulaşamaz. Bu da diyabet denilen sağlık sorununa yol açar.

İki çeşit şeker hastalığı (Diyabet) vardır türü vardır: Tip 1 ve tip 2.

Genellikle çocukluk döneminde görülen Tip 1 diyabet önceden çocuksu diyabet olarak adlandırılırdı. Tip 1 diyabet vücudun insülin üretmediği bağışıklıksisteminden kaynaklı doğuştan gelen bir durumdur. Tip 1 diyabet insülin ilacı kullanılarak tedavi edilir.

Tip 2 diyabet, hücrelerin kan şekerini (glikoz) enerji için verimli şekilde kullanamadığı bir durumdur. Kan şekeri seviyeleri zamanla çok yükseldiğinde ve hücreler duyarsızlaştığında veya insüline karşı dirençli hale geldiğinde(insülin direnci olarak adlandırılır) meydana gelir.Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan birçok ilaç vardır.

Erkeklerde ve kadınlarda hangi şeker hastalığı belirtisi aynıdır?



Örneğin, hem kadınların hem de erkeklerin ortak noktası olan şeker hastalığı belirtisi, işaretleri ve semptomları vardır:

- Aşırı susuzluk ve açlık
- Sık idrara çıkma (idrar yolu enfeksiyonları veya böbrek problemlerinden)
- Kilo kaybı veya aşırı kilo
- Yorgunluk
- Sinirlilik
- Bulanık görme
- Yavaş iyileşen yaralar
- Mide bulantısı
- Cilt enfeksiyonları
- Derinin vücut kırışıklıkları bulunan bölgelerinde koyulaşması(akantisis hastası)
- Meyveli, tatlı veya aseton kokan nefes kokusu
- Ellerde-ayaklarda karıncalanma veya uyuşma

Prediyabet nedir?

Prediyabet, kan şekeri seviyelerinin normalden yüksek olduğu ancak bu kişinin henüz diyabeti olmadığı bir durumdur. Prediyabet ve yüksek kan şekeri düzeyleri diyabet, kalp hastalığı ve diğer sağlık problemleri için risk faktörüdür. Prediyabet için diğer belirtiler; idrar miktarında ve susuzluk hissinde artış, daha sık idrara çıkma ihtiyacıdır.

Hangi uyarı işaretleri ve diyabet belirtileri erkeklere özgüdür?

Erkeklere özgü diyabetin belirti ve semptomları:

- Ereksiyon olamama (iktidarsızlık)
- Düşük testosteron
- Azalmış cinsel dürtü (azalmış libido) ve cinsel işlev bozukluğu

Erkeklerde diyabet için risk faktörleri nelerdir?

Erkeklerde tip 2 diyabet hastalığı kadınlara göre daha hızlı ilerleme gösterir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda diyabetin ilerlemesine yol açan faktörler şunlardır:

- Genetik olması: diyabetli kişiyle birinci derece akraba olmak
- Etnik köken: Asyalılar, İspanyollar ve Afrika kökenli Amerikalılar daha fazla risk taşır
- Obezite
- Yağ dağılımı: karın bölgesinde yağlanma
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolestorol
- Hareketsiz yaşam tarzı (egzersiz eksikliği)
- Sigara kullanımı
- Aşırı alkol alımı
- Uyku eksikliği
- Erkeklerde düşük testosteron
- Şeker içeren yüksek kalorili yiyecekler tüketme (sağlıksız beslenme)

Şeker Hastalığı (Diyabet), erkekleri kadınlardan farklı olarak nasıl etkiler?



Tip 2 diyabeti olan erkeklerin, diyabeti olmayan erkeklere oranla iki kat daha düşük testosteron hormonu olduğu görüldü. Testosteron hormonu düşüklüğünden dolayı diyabetli erkeklerin diyabetli kadınlarda görülmeyen bazı sağlık sorunları olabilir. Düşük testosteron; cinsel dürtü, depresyon, enerji eksikliği ve vücudun kas oranının azalmasına neden olabilir.Ayrıca erkeklere özgü cinsel ve ürolojik sorunlara da yol açabilir. Erektildisfonksiyon (iktidarsızlık), erkeklerde yaygın bir şeker hastalığı belirtisidir. Diyabetik erkekler, diyabet olmayan erkeklerden daha erken yaşlarda erektildisfonksiyon yaşarlar.


Erkeklerde diyabete bağlı cinsel işlev bozukluğu semptomları ejekülasyon (boşalma) miktarında azalma olarak ortaya çıkar. Retrograd (tersine gitme) ejakülasyon, spermin üretra yoluyla vücuttan atılmasından ziyade mesaneye geri gittiği bir durumdur. Diyabet ve kan damarlarındaki hasar, mesaneyi ve üretrayı kontrol eden kaslarda sinir hasarına neden olur ve bu da bu soruna yol açar.

Şeker Hastalığının uzun vadeli sağlık komplikasyonları nelerdir?

Uzun süreli diyabetle ilgili komplikasyonlar:

- Yüksek tansiyon
- Kalp hastalığı
- Sinir hasarı ve hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Retinopati(gözdeki sinir hasarı veya körlük)
  İnme
- Cilt enfeksiyonları
- Periferikvasküler hastalık(damardaki bozulmalar)
- Maya enfeksiyonları

Tip 1 ve tip 2 diyabet teşhisi için bir test var mı?

İdrar ve kan testleriyle şeker hastalığınızın olup olmadığı öğrenilebilir. Diyabeti teşhis etmek için kullanılan birkaç farklı kan testi türü vardır.

Açlık kan şekeri testi: 12 saat boyunca aç kaldıktan sonra kanınızdaki glikoz seviyesi kontrol edilir. Eğer yüksekse şeker hastalığı belirtisidir.

Hemoglobin A1C testi: Bu test doktorunuza ortalama kan şekeri düzeyinizin son 2-3 ayda nasıl olduğunu gösterir.

HbA1c için referans aralığı yüzde 4 ila yüzde 5,6’dır.

yüzde 5.7 ila yüzde 6.4 arasında değişen HbA1c seviyeleri diyabet riskinin arttığını gösterir.

yüzde 6,5’ten yüksek olan HbA1c seviyeleri diyabet belirtisidir. Daha yüksek değerler hastalığın kötüye gittiğini veya tedavilere cevap vermediğini gösterir.

Rastgele kan şekeri testi: kanınız alındığı andaki kan şekerinizi ölçen bir testtir, ancak bu değer en son ne zaman yemek yediğinize bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterebilir.

Oral glukoz tolerans testi: Bu test erkeklerde nadiren kullanılır, vücudunuzun fazla miktarda glikoza ne tepki vereceğini ölçer.