Sebze sanıyoruz ama hayır onlar aslında meyve

Sebze sanıyoruz ama hayır onlar aslında meyve

Bizler için meyve ve sebze tanımları genelde tatlı bir tada sahipse meyve, yemek yapılabiliyorsa sebzedir.

Halk arasında sebze olarak kabul ettiğimiz ama aslında meyve olan birçok yiyecek türü var. Peki bu nasıl oluyor?

Bir yiyeceğin sebze mi yoksa meyve mi olduğunu ayırt edebilmemiz için bilmemiz gereken eğer bir meyveyse bitkinin tohumu içerisinde olmalıdır.

Yani yiyecek eğer çekirdek içeriyorsa teknik olarak meyve olarak kabul edebiliriz.

Sebzenin tanımına gelecek olursak bitkinin yaprağı, kökü, veya gövdesi gibi yenebilen diğer kısımlarına verilen isimdir.

Edindiğimiz bu bilgiler doğrultusunda sebze sandığımız aslında meyve olan 8 yiyecek nelermiş bir bakalım.

Domates

​İlk sırada hem pişirerek yemeklere dahil ettiğimiz hem de çiğ olarak salata şeklinde tükettiğimiz domates yer alıyor. Meyve olduğunu anlayabilmemiz için çekirdekli yapısını kontrol etmemiz yetecektir.

Patlıcan

Tam bir A vitamini deposu olan aynı zamanda içerdiği nikotin sayesinde sigara bırakmak isteyenlere tavsiye edilen patlıcan, karnıyarık, ali nazik, musakka yemeklerinde kullanılan bu yiyecekte çekirdekli yapısı nedeniyle meyve kategorisindedir.

Kabak

100 gramı ortalama olarak 45 kcal enerji içeren, A, C, K, E vitaminlerine sahip ve magnezyum, bakır ve demir gibi mineraller açısından zengin olan diyet listelerinin olmazsa olmaz yiyeceklerinden kabakta bir meyvedir. Yoğurtlu salatası, mücveri, kızartması oldukça lezzetlidir.

Bal Kabağı

Tatlısı, çorbası ve hatta çekirdeklerini tüketebildiğimiz bal kabağı da aslında bir meyvedir.

Biber

Acısı da, tatlısı da olan menemenin vazgeçilmez bir parçası, salatalarda kullandığımız, turşusunu kurduğumuz bu yiyecekte içerisindeki çekirdekli yapısı nedeniyle meyve kategorisine girmektedir. C vitamini açısından oldukça zengin olan biber gribe karşı vücudun dayanıklılığını arttırarak vücudu koruma altına alan bir besindir. Ayrıca özellikle acı olarak tüketildiğinde yağ yakma özelliği ile zayıflamaya da yardımcı olur.

Zeytin

Ağaçta yetişen zeytin, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, yeşil ya da siyah haliyle tükettiğimiz, yağını salatalarımızda ve yemeklerimizde kullandığımız bir başka yiyecek. Evet zeytinde bir meyve.

Bezelye

Sebze sanılan ama aslında meyve olan bir başka yiyecekte bezelyedir. Ve hatta bizim tükettiğimiz kısmı bezelye meyvesinin tohumlarıdır. Meyve olarak kabul edilen kısım komple kabuklu halidir.

Salatalık

Domatesin yandaşı salatalık, ikisini ayrı düşünmek zaten olmazdı. Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında oldukça faydalı olan salatalığın yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır. Diyet listelerinin olmazsa olmazlarındandır. Onunla hazırlanacak harika smoothie tarifleriyle zayıflamayı oldukça kolaylaştırabilirsiniz.



  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Perşembe 33.2 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false