Tarih: 06.06.2016 09:44
Sabah yorgun mu kalkıyorsunuz?
Fibromiyalji sendromu kas ve iskelet sisteminde kronik yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve bilişsel bozukluklarla seyreden, günlük yaşam aktivitesini kısıtlayan önemli bir sağlık sorunu.
Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Simin Hepgüler bu riskin, fibromiyaljisi olan kişilerin birinci derece yakınlarında 8 kat daha yüksek olduğunu belirtti. Fibromiyaljinin tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, sağlıklı beslenme ve stressiz bir hayat çok önemli olduğuna işaret eden Hepgüler,
sendromunun 20 ila 50 yaş arası kadınlarda daha sık görüldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Simin Hepgüler hastalığın erkeklerde, çocukluk çağında ve gençlerde de görülebileceğini kaydederek, şunları söyledi:
'Fibromiyaljinin görülme sıklığı 70 yaşından sonra azalmaktadır. En sık görülen belirtileri; kronik yaygın ağrı, sabah yorgunluğu, uyku bozukluğu, tutukluk hissi, dikkatini toplamada ve odaklanmada bozulmadır. Uyku bozukluğunun mu fibromiyaljiye yol açtığı, fibromiyaljinin mi uyku bozukluğuna yol açtığı kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü bazı fibromiyalji hastalarında uyku bozukluğu yoktur, kronik ağrılı hastalarda da uyku bozukluğu olabilir. Ayrıca fibromiyalji hastalarında depresyon ve anksiyete bozukluğu sıklığı da artar.'
HOBİLERİN ÖNEMİ...
Fibromiyalji hastaları kendine uygun hobiler edinmesinin de önemini dile getiren Hepgüler, 'Hastalar, kendilerine verilen eğitimde söylenenlere dikkat etmeli, hava koşullarına uygun giyinmeli, havasız ortamlardan, hava akımlarının olduğu yerlerden, sigaralı ortamlardan ve stresten kaçınmalı' dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —