Tarih: 20.09.2017 22:51
Renk Uyumu Nasıl Yakalanır? Renk Uyumu Tablosu Nedir?
Renk uyumları dekorasyonun temelini oluşturur. Doğru bir şekilde sağlandığı zaman harika bir görünüm elde etmenize yarayan renk uyumu ile dekorasyonunuzu dikkat çekici bir seviyeye taşıyabilirsiniz. Evin içerisinde yer alan renkler evin nasıl gözüktüğüne doğrudan etki eder. Renkler aynı zamanda ruh halinizi, zevklerinizi ve kişiliğinizi de yansıtır. Farklı tipte dekorasyon isteyenler için renk kartelasını değişik kombinasyonlarla kullanmak mümkündür. Renklerle vermek istediğiniz mesajı belirledikten sonra
renk uyumu tablosu üzerinden istediğiniz kombinasyonu yapabilirsiniz.
Renklerin Mesajları
Siyah, lacivert, orman yeşili gibi tonlar genellikle boğucu ve sıkıcı renkler olarak bilinseler de dekorasyonda her zaman asil bir görünüm elde etmenizi sağlar. Koyu renkleri kullandığınız alanların ışık aldığından emin olduğunuz zaman herhangi bir sorun yaşamazsınız. Koyu renklerle birlikte kullanabileceğiniz, biraz ferahlık elde etmenizi sağlayan gri tonlarını da mümkünse koyu renkleri yoğunlaştırarak kullanmalısınız. Kırmızı ile grinin ve siyahın kasvetli havasına canlı bir dokunuş ekleyerek hem asil hem de çarpıcı bir uyum yakalayabilirsiniz.
Mavi ve tonları beyaz, krem rengi gibi renklerle kullanıldığı zaman oldukça güzel
renk uyumları ortaya çıkar. Mavi tonlarını dilerseniz yeşil tonları ile de birlikte kullanabilirsiniz. Kırmızı gibi iddialı renklerle kullanmak istediğiniz mavi tonlarını renk uyum tablosundan doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Mavi renk huzur veren, stresi azaltan ve ferah bir his veren renkler arasında yer aldığından dolayı dekorasyonda çok sık tercih edilebilir.
Pek çok insanın tercih etmekten yana çekingen davrandığı kırmızı tonlarını doğru renklerle birlikte kullanarak harikalar yaratabilirsiniz. Kırmızı en çok gri, siyah, bej gibi renklerle bir arada kullanıldığı zaman öne çıkarken yeşil tonları ile de güzel bir görünüm elde etmek mümkündür.
Renk uyumları hiç aklınıza gelmeyen renklerle ortaya çıkarken çok emin olduğunuz renklerde de sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
Renk Uyumu Tablosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Renk uyumları bilinen renk eşleşmelerinin dışında kalan kombinasyonlar ile de sağlanabilir. Kontrast renkler, tamamlayıcı renkler, ana renk ve tamamlayıcı renkler, benzer renkler farklı
renk uyumları elde etmenizi sağlar. 4 farklı renk ile harika
renk uyumları sağlayabilmek için renk uyumu tablosunu kullanmanız gerekir.
Kontrast Renkler: Renk uyumu tablosuna baktığınız zaman seçtiğiniz rengin tam karşısında yer alan renk o rengin tamamlayıcı rengi olarak bilinir.
Renk uyumları içerisinde yüksek doygunluk sağlayan bu renk seçiminde elde ettiğiniz görüntü oldukça canlı ve enerjik olacaktır.
3 Renk: Dekorasyonda 3 renk kullanmak istiyorsanız doğru renkleri bir araya getirmeniz gerekir. Mutlaka olmasını istediğini rengi belirledikten sonra bu rengin olduğu alanı bir üçgenin tepesi olarak kabul edip tablo üzerinde bir üçgen çizin. Üçgenin köşelerinin denk geldiği renkler sizin 2. ve 3. renginizi bulmanızı sağlayacak.
4 Renk: 4 rengi bir arada kullanmak oldukça zorlu gözükse de renk uyumu tablosu ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Ana renginizi tablo üzerinde belirledikten sonra ana rengin bulunduğu alanın köşe olarak kabul ederek bir dikdörtgen çizin. Bu dikdörtgen size 1 ana renk ile birlikte 3 yan renk verir.
Benzer Renkler: 2 ila 5 renk kullanarak yakalayacağınız
renk uyumları oldukça dikkat çekici olabilir. Benzer renkleri kullanırken ideal bir görünüm elde etmek için 2 ya da 3 renk kullanmanız tavsiye edilir. Ana renginizi belirledikten sonra renk tablosunda bu rengin yanında kalan renkler sizin benzer renkler ile dekorasyon yapmanızı sağlar.
Beyaz en çok mavi, kırmızı, siyah gibi renklerle kullanılır. Tabloda beyaz rengin uyumlu olabileceği renkleri göremediğinizi düşünebilirsiniz. Dekorasyonda genellikle beyaz renk olduğu haliyle tercih edilmediğinden dolayı renk tablosu üzerinden bu araştırmayı yapmayabilirsiniz. Beyaz rengin dekorasyonda çok dikkatli kullanılması gerektiğinden dolayı mümkün olduğunca bu renk için detaylı bir araştırma yapılması tavsiye edilir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —