Pulmoner rehabilitasyon ile rahat nefes alın!

Pulmoner rehabilitasyon ile rahat nefes alın!

Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.

Pulmoner Rehabilitasyonun, kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Kronik solununum yolu hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür” dedi.

Uzun zamandır süren nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma ve egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabildiğini belirten Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir” şeklinde konuştu.

Güvenli Egzersiz Yapın

Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşenin egzersiz eğitimi olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hastalar pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. Egzersiz ile kas kuvveti artar, kas dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünebilir, kas ve eklemler daha iyi hareket eder, gevşemeyi sağlar, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, nefes darlığı azalır” diye konuştu.

Siz de Başvurun

Pulmoner Rehabilitasyon programı en az 8 hafta süre ile uygulanması gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Kaşıkcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanabilirsiniz.”



  • Salı 7 ° / 1.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.2 ° / 2.5 ° false
  • Perşembe 11 ° / 4.6 ° false