Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi tarafından projelendirilen, Türkiye'nin 'ilk tam panoramik' müzesi olarak nitelendirilen ve bir süre önce hayatını kaybeden dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın başdanışmanlığını yaptığı 'Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi', şekillenmeye başladı.
Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesinin özel olarak hazırlanan görsellerle anlatılacağı müzenin çelik konstrüksiyon destekli 40 metre çapındaki kubbe kısmının inşaatına geçildi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebu İshak Mahallesi Kamberler Tarih Parkı'nın yanındaki 4 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edilen müze için, yaklaşık 5 yıl süren titiz bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.
Dündar, bir süre önce yaşamını yitiren Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Metin Sözen gibi önemli isimlerin danışmanlığında, üniversiteden akademisyenler, sanatçılar ve tarihçilerle birlikte Bursa'nın fethini anlatan her ayrıntının titizlikle incelendiğini ifade ederek, panoramik müzenin 360 derece dairesel dönmesi nedeniyle referans noktası olarak Saltanat Kapı'yı belirlediklerini bildirdi.
Fethi gerçekleştiren Orhan Bey'in fetih anındaki durumunun da panoramik müzede ayrıntılı şekilde tasvir edileceğini belirten Dündar, Bursa'nın varoluşunun simgesi olan değerlerin de panoramik müzede manevi anlamlarına uygun olarak kullanılacağını anlattı.
Dündar, panoramik müze ile Osmanlı İmparatorluğunun iki yönünün gün yüzüne taşınacağını, Bursa'nın nasıl fethedildiği, kentin nasıl bir mirasa sahip olduğunun yanı sıra Osmanlı'nın sahip olduğu manevi güç ve adaletin de bu müzeyle tüm dünyaya anlatılacağını dile getirdi.
İnsanı önemseyen, yücelten 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' mantığı ile yönetilen Osmanlı Devletinin bu hassasiyetinin müzede vurgulanacağını anlatan Dündar, manevi mirası ayakta tutan Şeyh Edebali, Emir Sultan, Geyikli Baba, Somuncu Baba gibi şahsiyetlerin sözleri, felsefeleri ve öğütlerinin de müzede yer alacağını kaydetti.
- Fetih günü 3 boyutlu olarak yansıtılacak Dündar, müzenin Osmangazi ve Bursa'nın tarihi değerlerine sahip çıkmanın yanı sıra klasik müze anlayışına da farklı bir yorum kazandıracağını belirterek, fetih gününün üç boyutlu olarak yansıtıldığı canlandırma salonu ile sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerin yer alacağı müzenin, çevre dostu bina formunda inşa edildiğini vurguladı.
Enerji ve çevre dostu tasarım özelliğiyle uluslararası LEED sertifikası (yeşil bina sertifikası) alabilecek teknik donanıma da sahip olan müzenin en kısa sürede tamamlanması için çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü dile getiren Dündar, 'Panorama 1326 Bursa Tarih Müzesi, Osmangazi Belediyesinin en büyük bütçeli en ciddi yatırımı. Bursa'yı Bursa dışına taşıyacak bir proje.' ifadelerini kullandı.
Dündar, müzenin Bursa'ya değer katacak özel bir yapı olacağını vurgulayarak, 'Şu anda önemli bir noktaya geldik. Betonarme kısmı bitti. Şu anda betonla çeliğin birleşme kısmı çalışılıyor. Bu bölümle birlikte çelik konstrüksiyon bölümlerinin çalışması başladı. Bundan sonraki adım da kubbe kısmı olacak. İnşallah kubbeyle birlikte ortaya çıktığında devasa bir yapı olacak. Bundan sonraki süreçte resim kısmı başlayacak.' diye konuştu.
Müzenin Bursa ve ülke turizmine ciddi katkı sağlayacağına da değinen Dündar, 'Bursa'nın tanıtım noktasında da güzel bir yapı ortaya çıkacak. Kubbe bittikten sonra sanatsal faaliyetlerin başlayacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Resimlerin hazırlanması İstanbul'da bitti. Montaj çalışmaları başlayacak. Güzel bir eser ortaya çıkacak' değerlendirmesinde bulundu.
- Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Müzede, eskizlerle Bursa'nın fethini ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu canlandırılacak. Müze, 360 derece dairesel kubbe iç yüzeyinde devam eden resim ile ziyaretçiyi 'içine alacak' ve Osmanlı'nın insan odaklı yönetim anlayışı ile dönemin düşünür ve ilim adamlarının felsefelerine de yer verilerek, maddi manevi mirasın gelecek nesillere taşıyacağı bir mekan olacak.
Yaklaşık 35 milyon liraya mal olacak müzenin, 2017 yılında açılması hedefleniyor.