Otizmli çocuklarda dil ve konuşma terapisi

Otizmli çocuklarda dil ve konuşma terapisi

İnsanoğlu, tarihin her döneminde kendini en iyi şekilde ifade etme ve karşı tarafa doğru-etkili bir mesaj verme ihtiyacı hissetmiştir. Bu konuda söz ve ses diziminin doğru; vücut dili, işaret ve jestlerin ise etkili kullanımı öne çıkmakt

Konuşma kabiliyeti, çocukluktan yaşlılığa kadar her dönemde önem kabul etse de bu kabiliyet; zaman zaman tıbbi nedenlerden dolayı etkili kullanılamamaktadır. Bu kabiliyeti kullanmamızda bizlere engel olan tıbbi nedenler, yetişkinlerde beyin hasarı, felç veya psikolojik sebepler; çocuklarda ise genelde otizm gibi nöro gelişimsel, ağız içi yapısal bozukluklar ya da sık geçirilen orta kulak iltihabı yada işitme kaybı gibi nedenler olabilmektedir.

Bu yaşanan tüm sorunların ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi konusunda bizlerin yardımına bir konuşma terapisti koşabilir.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE DİL VE KONUŞMA PROBLEMLERİ

Çocukluk dönemindeki konuşma bozukluklarının bir kısmı cerrahi müdaheleler ile ortadan kaldırılabilse de otizm gibi nöro gelişimsel bir nedene bağlı iletişim problemlerinin giderilmesinde; konuşma terapistinin önemi bir daha ortaya çıkıyor.

Peki otizm nedir? Belirtileri nelerdir?  Hayatın hangi dönemlerinde ortaya çıkar?

Özetle otizm, nöro davranışsal bir problem olup daha da açıklayıcı bir şekilde ifade etmek gerekirse; beynin vücudun bazı bölümlerinin çalışmasını engelleyerek iletişimi zorlaştırmasıdır. Otizmde en belirgin belirtiler; sözsüz iletişim kabiliyetinin gelişememesi (beden dili, göz göze gelme problemi, yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama), konuşmada gecikme veya hiç konuşamama, konuşma sırasında sıralamayı düzgün yapamama, tekrar eden sözler ve kalıplaşmış cümleler otizmin başlıca belirtilerindendir.

Anne-baba tarafından bu belirtilerin gözlemlenmesi durumunda durumun değerlendirilmesi açısından mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Erken teşhis ile birlikte uygulanacak olan rehabilitasyon programları ile rahatsızlığın minimum seviyeye indirilmesi mümkündür.

Çocuklukta belirtiler ne zaman başlar?         

Çocuklukta belirtiler aile ya da bakıcı tarafından ilk 3 yılda tespit edilebiliyor. Otizme bağlı konuşma bozukluklarında terapiye yönelik en etkili çözümler konuşma terapisti tarafından sunulmaktadır.

İRE Dil Konuşma Merkezi de etkin terapi modelleriyle otizm rahatsızlığını minimum seviyeye indirmek amacıyla ilkeli kurum anlayışı ile hizmet vermektedir.



  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Perşembe 33.2 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false