Osmanlı'nın kurduğu ilk köylerden: Gelemiç Köyü

Osmanlı

Uludağ’ın güneyindeki dağ ilçelerinden biri olan Keles’e bağlı Gelemiç köyü Bursa şehir merkezine 7o kilometre uzaklıktadır.

Nilüfer ilçesinde Orhaneli-Keles kavşağından sola dönen yol Misi ve Doğancı köylerini geçtikten sonra 13. kilometredeki Doğancı Barajı mevkiinde sola döner ve Keles yönünde devam eder. Gelemiç köyü yoluna girmek için Keles ilçe merkezinden Tunçbilek-Tavşanlı istikametine uzanan karayolunun 7. kilometresinde, vadi girişinden sola sapılır. Bu yol 3.3 kilometre sonra Gelemiç köyüne bağlanır. Gelemiç köyüne İnegöl ilçesinden başlayan ve Boğazova’dan geçen karayolu da kullanılabilir.

Gelemiç köyü halkı etnik yapı itibariyle Kayı boyu Türklerinin soyundan gelir. Gelenek ve göreneklerini geçmişten bu güne muhafaza edebilmiş dağ köylerinden biri olan Gelemiç, özellikle tarih meraklıları ve fotoğrafçıların ilgisini çeker. Tarihi evlerinin yanı sıra iki katlı kerpiç samanlıklarıyla da ünlü olan Gelemiç köyünün ilgi çeken özelliklerinden biri de Antepfıstığı yetiştiriciliğidir. Gelemiç köyünün 5 kilometre kuzeyindeki yayla ise Hıdırellez şenlikleri ve piknik amacıyla tercih edilir. Kaynak: bursayikesfet.com



  • Pazartesi 34 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Salı 34.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli