Osmanlı'nın ilk hanı: Emir Han

Osmanlı

Bursa'nın tarihi dokusunu soluduğumuz hanlardan biri olan Emir Han, yüzyıllara meydan okuyarak ziyaretçilerini büyülüyor.

Zamana meydan okuyan Emir Han, kentin ruhunu hissetmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretlerini avlusunda ağırlıyor.

Ulucami'nin kuzeydoğusunda bir zamanların at pazarının bulunduğu yerde Orhan Gazi (1280-1360) tarafından yaptırılan han, atmosferiyle büyülüyor.

Günümüzde çay ocakları ve dükkanların çevrelediği avlusunda Bursalıların ve turistlerin uğrak yeri olan Emir Han, kentin marka değerini yükselten tarihi ve mimari dokusuyla vazgeçilmez doğal mekanlar arasında yer alıyor.

OSMANLI'NIN İLK HANI...

Osmanlı'nın ilk hanı olan Emir Han, 'Eski Bezazistan', 'Bezzazi Atik' adlarıyla da biliniyor. 1552 yılından bugüne Emir Han olarak anılan tarihi mekanın uzunluğu 50 metre, eni ise 46 metre olup iç avlusunun etrafında iki katlı revak kısmı ve odalar sıralanıyor. Zemin katta 36, üst katta 38 olmak üzere toplam 74 oda bulunuyor.

Eskiden hanın güneyinde bulunan ahır ise Ulucami'nin minaresi yapılırken yıkılmış. Han duvarları iki sıra tuğla, bir sıra taş örgü olup revak oluşturan ayakları kesme taşlardan yapılmış.

Tarihi kadar mimarisiyle de göz dolduran han, depremler ve yangınlarla hasar görse de 1962-1963 yıllarındaki restorasyon çalışmalarıyla günümüze ulaştı.

Bugün, yerli ve yabancı ziyaretçileriyle kozmopolit bir yapıya sahip olan Emir Han, ağaçların gölgesinde geçirilen huzurlu zaman dilimlerinin ev sahipliğini yapıyor.

HUZURLU ANLAR...

Hanın ortasında bulunan şadırvan, kentin kendine özgü bir detayı olarak dikkat çekiyor.

Kuşların su içtiği şadırvanın etrafında bulunan çay ocakları bu avluda ziyaretçilere hizmet vermeyi sürdürüyor.

Çeşitli süs eşyalarının satıldığı handaki odaların bazıları depo olarak kullanılsa da, kent sakinleri ve ziyaretçiler zemin ve ikinci kattaki dükkanlardan alışveriş yapmayı ihmal etmiyor.

Bursa'da gezilecek yerlerin tamamı için tıklayın...



  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 31.8 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 33.9 ° / 16.9 ° Güneşli