Osmanlı Devleti'nin şehit padişahı: 1. Murad Hüdavendigar

Osmanlı Devleti

Yasemin Dinçer

Nerde olsam çıkıyor karşıma bir kanlı ova... Sen misin yoksa hayâlin mi vefâsız Kosova! Mehmet Akif Ersoy

Osmanlı Devleti'nin ilk şehit padişahı, Sultan I. Murad Hüdavendigâr Kosova'da savaş meydanında bir Sırp askeri tarafından şehit edilmiştir... Bugün hem Kosova'da hem Bursa'nın Çekirge semtinde bulunan türbesiyle tarihin acı bir gerçeğini hatırlatmaktadır adeta...

SALTANATI SÜRESİNCE HİÇBİR SAVAŞI KAYBETMEYEN BİR PADİŞAH

Orhan Gazi ve Nilüfer Hatun'un oğlu olan I.Murad Hüdavendigâr 1362 senesinde Orhan Gazi'nin Dar-ı Bekaya irtihali ile tahta çıkmıştır...

27 yıllık saltanatı süresince tam olarak 37 savaşa katılan ve her savaştan da zaferle çıkan Sultan I.Murad Hüdavendigâr babası Orhan Gazi'den devraldığı toprakları saltanatı süresince tam beş katına çıkarmıştır.

***

Edirne'nin ikinci bir başkent durumuna geçmesi I. Murad döneminde başlamıştır. Balkanlarda genişleme stratejisi uygulamak ve bunun daha kolay başarılmasını sağlamak için Edirne devletin ikinci başkenti seçilmiştir. Bununla Osmanlı devletinin bir Balkanlar ve Avrupa devleti olduğu gerçeği vurgulanmıştır aslında.

***

I. Murad Osmanlı tarihinde ilk Sultan lakabı ile tanınan hükümdardır...

Bu sebeple 'Hükümdar, Sultan' manasına gelen Hüdavendigâr lakabı verilerek Osmanlı Devleti'nin bir cihan devleti olduğu adeta tüm Dünyaya ilan edilmiştir.

***

28 Haziran 1389'da Haçlı Ordusu ile Osmanlı ordusu Üsküp'ün kuzeyinde Kosova Ovası'nda büyük bir meydan muharebesine giriştiler. I. Kosova Savaşı olarak adlandırılan bu muharebede Osmanlı ordusu ile Hristiyan Sırp, Bosna, Eflak, Macar ve Hırvat bağdaşıklık ordusu sekiz saat süren bir çarpışmaya giriştiler. Hristiyan ordusu savaş sonunda büyük bir bozguna uğradı.

***

Muharebe bittikten sonra savaş meydanını dolaşan Sultan I.Murad bir Sırp askerinin su istemesi üzerine atından iner... 'Su isteyen düşmanınız dahi olsa veriniz diyecek kadar' merhamet sahibi Sultan I. Murad bu iyiliğinin karşılığını maalesef canıyla öder... I. Murad, Sırp despotu Lazar'ın damadı olan Milos tarafından hançerlenerek şehit edilir. Böylece I. Murad harp sırasında öldürülen ilk ve tek Osmanlı Sultanı olur. ...

I. Murad'ın cenazesi, Bursa'ya getirilir ve Çekirge'deki türbesine defnedilir.

Cenazenin sağlıkla nakli için, iç organları otağının bulduğu yerde Kosova'da defnedilmiştir.

Türkler ve İslam dünyasında I. Murad'a Hüdavendigar lakabı ile kutsallık derecesinde saygı beslenmesine başlanmıştır.

Böylece Kosova'da hala bulunan iç organlarının defnedildiği yer 'Meşhed-i Hüdavendigar' adı ile ve Çekirge'de bulunan I. Murad türbesi birer ziyaretgah olmuştur.



  • Salı 34.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Perşembe 33.2 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı