Nereden çıktı bu Sevgililer Günü?

Nereden çıktı bu Sevgililer Günü?

Sevgililer Günü her senenin 14 Şubat günü birçok ülkeyle beraber; bizimde kutladığımız özel bir gün...

Araştırmalara göre 14 Şubat Sevgililer Gününün ilk ortaya çıkışı Roma İmparatorluğuna kadar uzanmaktadır.

Efsaneye göre; Roma’da 14 Şubat günü, onların tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygı nedeniyle tatil günüydü.

Juno aynı zamanda Romalılar için erkeklik ve kadınlık tanrıçası olarak bilinmekteydi.

Bir sonraki gün yani 15 Şubat günü ise Lupercalia Bayramı’nın başlangıç günüydü. Ve bu bayram gençler için oldukça önemliydi.

Yaşamları keskin kurallar çerçevesinde sınırlandırılan bu gençler, bu bayram süresince birbirlerinin eşleri oluyorlardı.

Hangi genç kızın, hangi erkekle eş olacağı ise eski bir gelenek olan kura ile belli olmaktaydı.

Bu kura Lupercalia Bayramı’nın arife günü yapılırdı. Kurada genç kızlar isimlerini bir kağıt parçasına yazarak kavanozun içerisine atıyorlardı.

Erkekler de kavanozdan tek tek bu kağıtları çekip üzerinde hangi kızın ismi yazıyor ise o kız ile bayram eğlenceleri süresince beraber oluyorlardı. Hatta bu arkadaşlıklar, birbirlerine aşık olan çiftler için bayramdan sonrada devam edip evlilik ile sonuçlanabiliyordu.

Dönemin imparatoru 2. Claudius Roma’yı oldukça katı kurallar ile zalimce yönetirdi.

Onun için en mühim problem; ordusuna savaşmak için erkek bulamamasıydı. Bunun tek nedenini ise Romalı erkeklerin, aile ve sevgililerini bırakmak istememeleri olarak görüyordu. Bu nedenden dolayı Roma’da tüm gerçekleşen nişan ve evlilikleri yasakladı.

Aynı dönemde Aziz Valentine Roma’da yaşayan bir papazdı ve kendisi gibi bir papaz olan Aziz Marius’la beraber imparatorun koyduğu yasağa rağmen gençleri gizlice evlendirmeye devam ediyorlardı.

Claudius bir süre sonra bu gizli evlilikleri öğrendi. Bu nedenden dolayı Aziz Valentine tutuklandı ve bu yaptıklarından dolayı cezalandırıldı.

Cezası sonucu sopayla dövülerek öldürüldüğü söylenmektedir. Ve milattan sonra 269 yılında 14 şubat gününde Hristiyan şehitliğine gömülmüştür.



O dönemde Roma’da bulunan putperestler, şubat ayı içerisinde kutlanan Lupercalia Bayramı’nı kendi putperest tanrıları için kutluyorlardı.

Putperestler bayram öncesi yapılan bu geleneksel çekilişi kendileri için uygulamaya başladılar.

Aziz Valentine’nin öldürülmesinden 226 yıl sonra 496 yılında Papa Gelasius, gençlerin isimlerinin putperestler yerine azizlerle anılmasını istedikleri için ve Aziz Valentine’yi onurlandırmak için Lupercalia Bayramı’nın başladığı bu günü “Aziz Valentine Günü” (Valentine’s Day) olarak belirlemiştir.

Yıllar geçtikçe 14 Şubat günü sevgililerin birbirlerine aşk mesajları yolladığı, hediyeler aldığı bir gün olarak günümüze kadar geldi.

Bununla birlikte Aziz Valentine bütün sevenlerin koruyucu azizi haline geldi. Bunların sonucunda da her yıl 14 Şubat günü Sevgililer Günü (Valentine’s Day) olarak kutlanmaya başlandı ve devam ediyor.

14 Şubat Sevgililer Gününde (Valentine’s Day) sevgililerin birbirlerine yaptığı sürprizler ve alınan hediyeler sonucu olayın zamanla ticari yönünün geliştiğini gözlemlemekteyiz. Birbirlerine sevgilerini göstermek isteyen çoğu insan eşlerine, sevgililerine günün anlam ve önemine özel hediyeler veriyor, sürprizler yapıyor. Bu dönemde her yer adeta bir gül bahçesine dönüyor. 14 Şubat Sevgililer Gününüz kutlu olsun.



  • Salı 33.7 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.9 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Perşembe 34.3 ° / 15.1 ° Güneşli