NATO ülkelerinin gündemi Ukrayna

NATO ülkelerinin gündemi Ukrayna

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusyanın Ukraynaya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu ve NATOnun Doğu Avrupadaki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere yarın bir araya gelecek.

ANKARA (İGFA) - Belçikanın başkenti Brükseldeki NATO karargahında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Toplantıya Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiynin de telekonferansla bağlanarak konuşma yapması, NATOdan hava savunma sistemleri temin edilmesiyle uçuşa yasak bölge talep etmesi bekleniyor. Olağanüstü nitelikli zirve toplantısında liderlerin gündeminde Rusyanın Ukraynaya saldırısı sonrasındaki gelişmeler bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirveyi duyurduğu açıklamasında, 'Rusyanın Ukraynayı işgalinin sonuçlarını, Ukraynaya güçlü desteğimizi ve güvenliğimizdeki yeni gerçeklik karşısında NATOnun caydırıcılık ve savunmasının daha da güçlendirilmesini ele alacağız' ifadesini kullanmıştı.

İletişim Başkanlığından aktarılan habere göre, NATO, Kasım 2021den beri Rusyanın Ukrayna sınırında askeri yığınağını artırması nedeniyle bu ülkeye tepki göstermiş ve Avrupanın doğusundaki varlığını artırmaya başlamıştı. Rusyanın 24 Şubatta Ukraynaya saldırı başlatmasından sonra da bu hamlelere hız verildi. Özellikle Baltık ülkeleri ve Polonyadaki çok uluslu muharebe birliklerine takviye yapılırken, NATOnun bir muharip birliğinin bulunmadığı Romanyaya da askerler konuşlandırılmıştı.

NATO, Rusya ile ortaya çıkan gerginliğin ardından tarihinde ilk kez Mukabele Kuvvetini harekete geçirmişti.

Son olarak 16 Martta yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısında ittifakın Avrupanın doğusundaki uzun vadeli konumlanması görüşülmüştü.



  • Pazartesi 34 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Salı 34.7 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli