Muhteşem yüzyılın manevi önderi

Muhteşem yüzyılın manevi önderi

Zafer Peker

Bursa’nın manevi önderleri arasında yerel alan ve Uludağ eteklerine kendi kazandığıyla tekke yaptıran Üftade Hazretleri, Osmanlı pâdişâhlarından Kanunî Sultan Süleymân Hân zamanında Bursa’da yaşamış ve 1580 yılında 90 yaşında vefat etmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman, 3 Murat'ın annesi Nurbanu Sultan, devlet adamları ve devrin önemli şahsiyetleri Hz. Üftade'ye büyük saygı göstermiş, duasını almışlardır.

Hz. Üftade sonraları 'Ervah'ı aliyye burada toplanıyor' diyerek tekkesini Uludağ eteklerine taşımış ve vefatına kadar burada yaşamıştır. Camii ve türbeyi Üftade kendisi yaptırmıştır.

Üftâde Hazretleri yeni doğduğunda, annesi bir rüyâ görür. Çocuğu büyük bir süt deryasında yüzüyordur. Telâşla uyanıp, rü’yâyı kocasına anlatır. O da rü’yâyı; “Oğlumuz büyüyünce, inşâallah çok büyük bir âlim ve evliyâ olacak” diye ta’bir eden babasını küçük yaşta kaybeder.

”Üftade” ismini alması gençlik yıllarına rastlar. Sesinin güzelliğiyle dikkat çeken Mehmet Efendi'ye bir yandan Doğan Bey Camii diğer yandan da Ulu camii’nin vakfını yöneten mütevelli heyeti kendisine hizmetleri karşılığında ücret takdir etmiştir.

Bu ücreti aldığı günün gecesi rüyasında şöyle bir ses duyduğu rivayet olunur: ‘ Sen Üftade oldun’ ( Üftade; Farsça , düşen düşmüş olan manasındadır) yani dini bir hizmeti maddi bir şeyle sattığın için manevi olarak bulunduğun makamdan aşağıya düştün denilir.

Yaptığı davranıştan oldukça fazla pişmanlık duyan Mehmet Muhyiddin Efendi daha sonra yazacağı şiirlerde bu sıfatı mahlas olarak kullanır. O kadar ki Üftade sıfatı zamanla esas isminin önüne geçer.

Soyu Somuncu Baba ve Hacı Bayram Veliye dayanan Üftade hazretleri 41-48 yaşlarında iken Resmi görevli olarak Emir Sultan camiine imam hatip görevlisi olarak tayin edilmiş ancak bunu kabul etmek istememiştir.

Rüyasında Emir sultan Hazretlerinden aldığı tavsiye üzerine bu görevi kabullenmiş ancak aldığı ücreti dervişlere harçlık olarak taksim etmiştir.

Sayısız mürid yetiştiren Üftade Hazretleri’nin kamil manada en önemli müridleri arasında Veli Dede ve İstanbul’da türbesi bulunan, 3 büyük evliyalarından sayılan Aziz Mahmud Hüdai Hazretleride vardır.

Üftade Hazretleri Cami ve Türbesi

Üftade Hazretleri'nin gömülü olduğu türbede çocuklarından Mustafa, Mehmet, Hayrettin ve Ahmet ile kimlikleri bilinmeyen dokuz kişinin daha sandukaları bulunmaktadır.

Üftade Hazretleri Cami ve Türbesi Bursa merkezinde Üftade Sokak'ta bulunmaktadır.

Semt/Mahalle olarak Kavaklı Mh. ve Osmangazi ilçesine bağlıdır.



  • Cumartesi 31.8 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 33.9 ° / 16.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.3 ° / 18.6 ° Güneşli