Tarih: 12.01.2022 16:30

Mevsim geçişlerinde uykuya dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Mevsim geçişlerinde birçok kişi özellikle de alerjik rinit gibi problemleri olan bireyler, sıklıkla uyku sorunları yaşayabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) -Mevsim değişikliklerinin vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlayan melatonin hormonunun üretimindeki döngüyü etkilediğinin altını çizen Kulak Burun Boğaz Uzmanı, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Sezim Şafak, uykuya dalma hızının melatonin hormonuyla doğru orantılı olduğuna dikkati çekerek, 'Melatonin düzeyi ne kadar yüksekse uykuya geçiş o kadar çabuk olur. Günlerin kısalması ile cilde renk veren melonosit hücreleri de az uyarılır ve vücuda mutluluk, canlılık ve zindelik veren serotonin salgısı azalır' dedi.

Bireylerde çabuk yorulma, uykusuzluk ve mutsuzluk gibi sorunların görülmeye başlandığına dikkati çeken Ayşe Sezim Şafak, 'Melatonin hormonunun azalmasına bağlı uykusuzluk, serotonin azlığıyla da birleşince sonbaharda vücudun bağışıklık sistemi zayıflar, kolaylıkla grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Aynı nedenle var olan hastalıkların da seyri ağırlaşır” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Şafak, hormonal yapıda meydana gelen tüm bu değişiklikler nedeniyle mevsimsel geçişlerde gece saatlerinde uyumak, gündüz saatlerinde ise uyanık kalmaya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

“Erişkinler günde 6 saatten az, 10 saatten fazla uyumamalı” diyen Şafak, bu sürelere uyulmadığı takdirde bellek, bağışıklık sistemi ya da bilginin işlenmesi sürecinin olumsuz etkileneceğine dikkat çekerek, çocuklarda ise uyku süresinin okul öncesinde ortalama 12-13 saat, ilkokul çağında ise 8-10 saat olması gerektiğini de hatırlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —