Postpartum Dönem (Puerperiyum Dönem) / Lohusalık Nedir?
Halk arasında lohusalık olarak bilinen postpartum dönemi sağlıklı bir kadının gebelik sürecinde meydana gelen hormonal değişikliklerinin gebeliğin bitişi ile birlikte gebelik öncesi hormonal dengesine dönme sürecine denmektedir. Tam süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte lohusalık süreci genel olarak 6 haftalık süreçte sonlanmaktadır ve vücut normal dengesine dönmektedir. Lohusalık sürecinde özellikle rahim bölgesinde ciddi değişiklikler meydana gelmektedir. Bebeğin anneden ayrılması yani doğumun gerçekleşmesi ile birlikte kütle kaybetmeye başlayan rahim
lohusalık dönemi içerisinde de kanama, akıntı gibi sıvılar ile kütle kaybına devam eder. Lohusalık sürecinde gebelik öncesindeki rahim hacmine ulaşana kadar kanamalar devam eder. Enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı oluşan komplikasyonların yaşanabildiği lohusalık döneminde kullanılacak olan lohusa pijaması ya da lohusa geceliği annenin sağlığı açısından çok önemlidir. Hamilelik döneminde hamile pijama ya da lohusalık döneminde lohusa pijaması seçilirken hamilelik dönemindeki ilgi ve özen gösterilmelidir. Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimi için annenin dikkate aldığı her şeyi lohusalık sürecinde de uygulaması gerekmektedir.
Beslenme, hijyen, uyku düzeni gibi konuların yanı sıra giyilen çamaşırların hipoalerjenik, temiz ve pamuklu olmasına dikkat edilmelidir. Vücuda temas eden kumaştan enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için lohusa pijama ve lohusa gecelik seçimleri bilinçli yapılmalıdır.
Peki Lohusalık Sürecine Nasıl Hazırlanılmalıdır?
Lohusalık süreci bir kadının hayatında yaşayabileceği belki de en hassas geçen dönemdir diyebiliriz. Sağlıkla bebeğini kucağına alan anne bir taraftan bebeği konusunda hassasiyet ve korku yaşarken diğer taraftan ise bağışıklığı düştüğü ve enfeksiyonlara karşı hassas olduğu için hem psikolojik yönden hem de beden sağlığı açısından özenli bir bakım altında olmalıdır ve bu konuda tedbirli ve hassas yaklaşılmalıdır.
Anne psikolojik anlamda rahatlatılmalı ve korkularının çözümünde yardımcı olunmalıdır. Enfeksiyon riskinin ortadan kaldırılması ve bağışıklığının güçlenmesi için vitamin ve mineraller açısından zengin beslenmeli, sıvı kaybının önlenebilmesi için bol sıvı tüketmelidir. Tüm bu konuların yanı sıra lohusa gecelik ve lohusa pijamalar sağlıklı malzemelerden yapılmış olmalıdır.
Lohusalık döneminde kadın için en önemli şeylerden birisi olan lohusa pijaması ve lohusa geceliği annenin kendini rahat ve temiz hissetmesini sağlamalıdır. Lohusa pijaması ve lohusa geceliği aynı zamanda hipo alerjenik olmalıdır ki hem anne hem de bebek için enfeksiyon ya da alerji riski taşımasın.
Bir insan dünyaya getiren ve gerek ağrılı gerekse yıpratıcı süreçler geçiren annelerin lohusalık döneminde ki hassasiyetlerine aynı anlayışla yaklaşılmalı ve anneler her alanda rahat ettirilmelidir. Rahat bir lohusa geceliği ya da lohusa pijaması anneyi güvende hissetirebilir.