Kubbeler şehri Semerkant büyülüyor

Kubbeler şehri Semerkant büyülüyor

Semerkant, insanı büyüleyen eserleriyle konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Şehrin siluetini oluşturan önemli yapılar, Timurlenk'in bıraktığı mimarı miraslardan oluşuyor.

Tarihin en korkulan hükümdarlarından biri olarak gösterilen Timurlenk'in, imparatorluğuna başkent olarak seçtiği Semerkant, Asya'nın çok merak edilen şehirlerinden biri... 

***

TİMURLENK

Timurlenk 1370-1405 yılları arasında hüküm sürdü.

Tarihçiler dünyanın en tanınmış hükümdarlarından olan Timur'un, 14. yüzyıl sonlarına doğru Avrasya'da imparatorluk topraklarını genişlettiğini ve dünya nüfusunun yüzde 5'inin ölümüne neden olduğunu söylüyor.

TARİHİ ESERLER

Timur'un Semerkant'ı imparatorluk başkenti seçmesiyle birlikte şehir gelişmiş ve önemli bir kültür merkezi haline gelmiştir.

Semerkant'taki saraylar, medreseler, camile ve türbelerin tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanırken bu eserlerin tamamına yakını mavi çinilerle kaplı haldedir.

MİLLİ KAHRAMAN İLAN EDİLDİ

1 Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan Özbekistan, Timur'u milli kahraman ilan ederek onun döneminden kalan tarihi eserleri restore etmiştir.

Semerkant'ta tarihi eserler ve tüm anıtlar dev boyutlarda olmakla birlikte, modern kente ve yaşayanlarına hükmeder gibidir.

YAPIMINDA 100 FİL KULLANILAN CAMİ

14. yüzyıl sonlarında Timurlenk'in seferinin ardından inşa edilen Bibi Hanım Camii'nin inşasında 100 fil kullanıldığı söylenir. Caminin 450 mermer sütuna sahip olması ise bir başka güzel detay...

Timur'un hükümdarlık merkezi olan Registan Meydanı, tarihte fermanların ilan edildiği bir meydan olmakla beraber bugün müzik festivalleri dahil birçok etkinliğe ev sahipliği yapmakta.

KUBBELER ŞEHRİ SEMERKANT

Muhteşem görünümlü kubbelere sahip ve Timurlenk'in mirası olan bu yapılar Semerkant'ın siluetinde önemli yer tutarken  UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine de girmiştir.

Bunlardan biri de 'altın kaplama' anlamına gelen Tilla Kari Camii'nin kubbesidir.