İç Anadolu'daki Obruk Platosu'nda bulunan Çıralı Obruğu, kayadan oyma yapıları, mağaraları, jeolojik oluşumu, karstik şekilleri, gölüyle doğaseverlerden ve fotoğraf tutkunlarından büyük ilgi görüyor.
Prof. Dr. Hatim Elhatip, Konya'daki platoda çok sayıda obruk ve obruk gölü bulunduğunu, bölgenin adeta bir 'obruklar diyarı' olduğunu söyledi.
DOĞA HARİKASI...
Karstik karakterli oluşumlardan olan obrukların yeraltında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve bu boşluğun zamanla çökmesi sonucu oluştuğunu belirten Elhatip, “Birkaç metreden birkaç yüz metreye kadar ulaşabilen obrukların, yeraltı sularıyla dolması veya yeraltı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle obruk gölleri oluşmaktadır” dedi.
Platoda yeni obruk oluşumlarının devam ettiğine işaret eden Elhatip, “Birer doğa harikası olan obruk ve göller, her mevsim renk cümbüşü ile büyüleyici bir atmosfere sahip. Bölgede her geçen yıl listeye yeni bir obruk eklenmektedir” diye konuştu.
Elhatip, Çıralı Obruğu'nun diğerlerinden farklı özellikleri olduğuna dikkati çekerek, “Çıralı Obruğu, kayadan oyma yapıları ile içinde saklı bir medeniyetin izlerini taşıyor. Obruk gölü, karstik şekilleri ile farklı bir oluşuma sahip” dedi.