Karayolları'ndan Bursa'ya özel proje! Çok ender uygulanıyor

Karayolları

Türkiye'nin en büyük 10 yatırımından biri olan Bursa Şehir Hastanesi'nin, 2019'da açılması planlanıyor. Hastanenin açılmasıyla birlikte ortaya çıkacak trafik sorununun çözümü için Karayolları özel bir proje hazırladı.

Türkiye'nin en büyük 10 yatırımından biri olan Şehir Hastanesi'nin inşaatı planlandığı şekilde hızla ilerliyor ve 2019'da açılacak.

Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesinde, Şehir Hastanesi açıldığında ortaya çıkacak trafik sorununa karşı Karayolları'nın bölgeye özel bir proje uyguladığını aktarıyor.

27 milyon lira maliyetle yeraltı dönel kavşak yapıldığı duyuran Yılmaz, özel projeli kavşağın Bursa ve Nilüfer OSB TIR’larını otoyola ulaştıracağı için Korupark Kavşağı ve Mudanya Yolu trafiğini de rahatlayacağını belirtiyor.

Ahmet Emin Yılmaz'ın köşesinin ilgili kısmı şöyle:

Şehir Hastanesi için Karayolları özel proje yaptı: Yer altı kavşağı

İnşaat, tam da planlandığı gibi tüm hızıyla devam ediyor... Doğanköy’de, Mudanya-Görükle kavşakları arası otoyolun hemen yanında yapılmakta olan Türkiye’nin en büyük Şehir Hastanesi gelecek yıl, yani 2019’da açılacak. Ancak… Bu tür büyük ve insan sirkülasyonu yüksek projeler planlanırken başlangıçta pek üzerinde durulmayan bazı sorunlu noktalar var. Örneğin… Şu an farkında değiliz, ama açıldığında Şehir Hastanesi’ne ulaşım sorun olacak. Bu nedenle, şimdiden toplu ulaşım planlaması yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu sütunlarda yer verdiğimiz açıklamasında, masadaki üç seçenek üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

İlk sırada… Bursaray’ın Emek’ten sonra hızlı tren istasyonuna planlanan hattının 5 kilometreye çıkarılıp Şehir Hastanesi’ne uzatılması var.

İkincisi… Tramvayın küçüğü, metrobüsün büyüğü olan ve elektriğini tellerden alan lastik tekerlekli sistem tartışılıyor.

Üçüncüsü de… Amerika ve Japonya’da kullanılan havadan raylarla ulaşım.

Hangisi olursa olsun, maliyet yükü Büyükşehir’in sırtına kalıyor. Hele böyle ekonomik sıkıntı süreçlerinde o yük daha da ağırlaşıyor. Oysa… Karar vericiler harita üzerinde yer seçerken ulaşımın en kolay olduğu noktayı önemseseler bu yük de en aza inecek. Buna karşın… Şehir Hastanesi açıldığında yaşanacak bağlantı sorunu erkenden çözüldü. Bilindiği gibi… Dev kampus otoyol yanına yapılıyor. Proje başladığında Şehir Hastanesi’nin otoyolla hiçbir bağlantısı yoktu. Karayolları o eksiği gidermek için erkenden kolları sıvadı ve geçen yıl başladığı özel projeyi tamamladı. Projeyi, eski bir Karayolları Kontrol Mühendisi olan M. Tözün Bingöl’den dinledik: Şehir Hastanesi önüne, otoyolun altına yer altı dönel kavşak.

Çok ender uygulanan projeyle otoyoldan gelen araçlar hastaneye, hastaneden çıkanlar da otoyola sorunsuz ulaşabilecekler. Böylece… Şehir Hastanesi açılmadan, Karayolları otoyol bağlantısını bitirerek en erken davranan kurum oldu. Bize de kutlamak düşüyor. Yer altı kavşağı maliyeti 27 milyon lira Yıllarca Yol Kontrol Mühendisi olarak Karayolları’na hizmet eden, bu sütunların okurlarının yol ve trafik uzmanı olarak tanıdıkları M. Tözün Bingöl yer altı kavşağıyla ilgili teknik bilgiler verdi:

“Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 5. büyük hastanesine otoyol bağlantısı için 27 milyon lira tutarındaki proje kapsamında bir farklı seviyeli kavşak, 3 hidrolik menfez, 2 köprü dışında 4.8 kilometre bitümlü sıcak karışım yol yapıldı.” Yanı sıra… Alternatif ulaşım projeleri çalışılmasını da önerdi.

Korupark Kavşağı ve Mudanya Yolu rahatlayacak

Karayolları tarafından Şehir Hastanesi inşaatı daha bitmeden Çevre Yolu üzerinde tamamlanan yeraltı kavşağı hastane trafiğini düzenlemesinin yanında, Bursa OSB ve Nilüfer OSB'ye giren ya da çıkan tırlar için de çözüm olacak. Çünkü... Doğanköy üzerinden kavşağı kullanacak tırlar bundan böyle Mudanya Yolu'na çıkmak zorunda kalmayacaklar ve Çevre Yolu'na çıkıp otoyola ulaşacaklar. Böylece... Korupark önündeki kavşakla Mudanya Yolu trafiği de kamyonlardan kurtulup nefes alacak.



  • Çarşamba 33.3 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Perşembe 32.9 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cuma 33.4 ° / 13.7 ° Güneşli