Dişlerimiz, sindirimi başlatan ilk yapılardır. Sindirimin ilk başladığı yer olan dişler, düzgün konuşabilmemiz için de en büyük katkı sağlayan yapılardır. Fiziksel görünüş açısından da kişileri ön plana çıkartan dişlerimiz, vücudumuzda en çok bakımı ve ilgiyi isteyen organımızdır. Günlük diş fırçalaması, ip ile diş temizliği, beslenme ve zamanında hekiminize giderek kontrollerinizi yaptırmanız ağız içerisinde oluşabilecek birçok sorunu erkenden önlemenizi sağladığı gibi şunu da belirtmek isteriz ki ağız içinde oluşan sağlık problemleri bir başka hastalığın da habercisi olabilir. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı alanında bireylerin daha dikkatli ve emniyetli olması gerekir.
İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa diş hekimi alanında diğer illere göre daha fazla hekime sahiptir diyebiliriz, hatta şunu da belirtmeliyiz ki bazı kişiler yaşadığı bölgede doğru hekimi seçemediği için bir başka şehirde veya ilçede bulunan diş hekimlerini tercih edebilmekte.
Sizlerde bu durumda diş problemlerinizi ertelememeli ve kendinize yok ise bir diş hekimi seçerek düzenli kontrol ve bakımlara başlamalısınız. Bu yazımızda sizlere diş rahatsızlıkları, diş çürükleri ve diş sağlığımız için neler yapmalıyız konu başlıklarına değinerek diş sağlığınız hakkında ipuçlarını bildireceğiz.
Diş Rahatsızlıkları Nelerdir?
Diş rahatsızlıkları arasında en çok diş çürükleri karşımıza çıkar. Beslenme bozuklukları ve yeterli yapılmayan diş bakımı sonucu dişte çürükler oluşabilmekte. Diş eti problemleri beslenme ve bazı hastalıklar sonucu oluşan sağlık sorunudur ve diş kayıplarına neden olan önemli bir sorundur. Diş taşları ve estetik açıdan gelişmiş bozuk diş yapısı, çarpık dişler diğer sorunlardır. Ağız kokusu dişlerden kaynaklanan çürüklerden ve yetersiz yapılan bakım ile alakalıdır.
Yaşamınız boyunca günlük bakımlarınızı yaptığınız gibi, yılda 2 kere de diş hekiminize giderek diş kontrollerinizi gerçekleştirmeniz doğabilecek herhangi bir şikayete erken teşhis açısından oldukça önemlidir. Erken teşhis, kişide daha kolay tedavi imkanı sunduğu gibi beraberinde de diğer şikayetlerin doğmasını minimuma indirir.
Diş Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?
Dişler zorunlu olmadığı sürece çekilmemelidir. Diş çürüklerinde bir çok dolgu yöntemi vardır. Diş dolguları çürük olan kısım iyice temizlenerek dişe uygun dolgu maddesi ile doldurulması işlemidir. Diş çürüklerinin iyice ilerlediği ve ağrılı olduğu süreçte dişte var olan enfeksiyon tedavi edildikten sonra kanal sistemi yapılarak diş kurtarılır. Kanal sisteminde diş köküne kadar inen sinirler alınarak dolgu maddesi ile doldurulur. Kanal sisteminde diş kanlanmaya devam eder. Çekilen dişlerin yerine imkan var ise implant yapılması başka dişlerin kesilmesini önleyeceğinden sadece kaybedilen diş yerine konmuş olur. Kaplama yapılması başka bir yöntemdir. Uzman bir hekim tarafından değerlendirme yapılarak kişiye en uygun tedavi planlanmalıdır.
Koru Diş Kliniği Bursa diş hekimi ekibi ortodonti, implant, diş cerrahi, kanal tedavisi, dijital panoramik, çocuk diş hekimliği, estetik diş hekimliği, periodontoloji, diş beyazlatma, estetik kompozit dolgu ve protez kron köprü bölümlerinde siz değerli hastalarına hizmet vermektedir. Eğer Bursa'da yaşıyorsanız Koru Diş Kliniği ile tanışmanızı öneriyoruz.
Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Diş sağlığı için yukarıda ki paragrafta da bahsettiğimiz gibi öncelikle bakım ve beslenme çok önemlidir. Günde 2 defa fırçalanan dişlerde diş ipi mutlaka kullanılmalıdır. Diş ipi ile diş aralarında kalan besin artıkları çıkarılır ve diş aralarının çürümesi önlenir. Beslenme önemlidir çünkü her öğünde yeterli alınan kalsiyum diş gelişimi için önem arz eder. Asitli gıdalardan ve şekerli gıdalardan uzak durmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Düzenli olarak yaptırılan diş muayeneleri diş sağlığının temel bakımı arasındadır. Özellikle diş eti problemleri olanların diş fırçası ve macun seçimine dikkat etmesi gerekir. Tükürük salgısını azaltan ilaçlar kullanıyor iseniz bol su tüketmeye de özen göstererek ağzınızda kuruluk yaşamamalısınız.
Daha detaylı bilgi için Koru Diş Kliniği’nin web adresini ziyaret ederek hem detayları öğrenebilir, hem de blog kısmındaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz.
www.korudis.com