Kentin zirvesi, önceki gün kaçak yapılaşmaya karşı etkin bir mücadele ortaya konması için ikinci kez bir araya geldi.
Toplantıya, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu ve Kestel Belediye Başkanlığı temsilcileri, ilgili kamu kurum amirleri, akademik odalar ve beton firmalarının temsilcileri katıldı.
Yetkililer, toplantının basına yansıyan bölümünde kaçak yapıyla mücadelede kararlılık mesajı verdi.
Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal da bugünkü köşesinde, toplantının kamuoyuna yansımayan bölümlerinde hangi kararların alındığını böyle duyurdu;
Malum, Bursa bir kaçak yapı cenneti.
Yıllardan bu yana Anadolu'dan göç alan kent, yerel yönetimlerin de tavizleriyle kaçakla mücadelede savunmasız kaldı.
Sonuçta, çıkmaz sokaklarda bitişik nizam şeklinde evlerin yükseldiği, çirkin ve mimari estetikten yoksun yapıların inşa edildiği mahalleler oluştu.
Yine yıllardan bu yana kaçakla mücadele adına eylem planları hazırlandı ancak bir türlü hayata geçmedi.
Ne var ki Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş öncülüğünde, Vali Yakup Canbolat, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları temsilcileri geçen haftadan bu yana 2 toplantı yaptı.
Önceki gün yapılan toplantıda da kaçak yapılarla mücadele ele alındı.
Toplantının basına yansıyan bölümünde, yetkililer kaçak yapıyla mücadeleyle ilgili kararlılık mesajı verdiler.
Peki, toplantının kamuoyuna yansımayan bölümlerinde hangi kararlar alındı?
Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'la konuşup, toplantıda alınan kararları sordum.
Aktaş, 11 maddelik eylem planını hayata geçireceklerini belirterek, “Kaçak yapılara kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Çok radikal kararlar aldık/almaya devam edeceğiz” dedi.
İşte o 11 madde:
1-İmar planı olup yapı ruhsatı alınması mümkün olmayan alanlarda yapılan yapıların ve plansız alanlarda kaldığı kesin olarak tespit edilen kaçak yapıların, tespit tutanaklarının tanzim edilmesi sonrasında, diğer prosedürler beklenmeden kaçak veya ruhsata aykırı bölümü tamamen ilçe belediyesince yıkılacak ve enkazı ile birlikte kaldırılacak.
2-Belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskân edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılacak.
3-Ruhsatsız olarak yapıldığı tespit edilen tüm yapılar, altyapı ile ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilerek abonelik hizmeti (su, elektrik, doğalgaz, telekom vs.) verilmeyecek, verilmiş bir hizmet varsa iskân edilip edilmediğine bakılmaksızın 3 iş günü içerisinde sonlandırılması sağlanacak.
4-Ruhsatsız olarak yapılan binaya beton döktüğü tespit edilen firmalar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, ilgili idarelerce suç duyurusunda bulunulacak. (TCK 181. 182. 184. ve ilgili diğer kanun maddeleri)
5-Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, SGK Bursa İl Müdürlüğü, Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı, Bursa İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro IV. Bölge Müdürlüğü'nün dâhil olduğu Bursa'nın tüm ilçelerinde bulunan ruhsatsız yapıların adres, ada parsel, yapı tatil tutanağı ve encümen kararı belgeleri ile haftalık, aylık ve yıllık periyotlarda güncellenerek “Ortak Kaçak Yapı Envanter Havuzu” oluşturulacak.
6-İmar Barışı yasasının sona erdiği tarihten sonra kaçak olarak yapılan yapıların tespiti için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordinasyon sağlanacak.
7-Muhtarlarla belli periyotlarda toplantı yapılarak, kaçak yapıyla mücadele sürecine etkin olarak dâhil olmaları sağlanacak, halkın kaçak yapı yapmaması konusunda bilinçlendirilmesi, ihbar ve bildirimlerle ilçe belediyelerine yardımcı olması istenecek.
8-Kaçak yapıyla mücadele için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilçe belediyelerle birlikte “Kaçak Yapı İhbar Hattı” kurulması yönünde ortak çalışma yapılacak.
9-Kaçak yapıyla mücadele kapsamında şehrin tüm kurum ve kuruluşlarının dinamikleri harekete geçirilerek, geniş ve kapsayıcı deklarasyon yayınlanması sağlanacak.
10-Kaçak yapı inşa edilmemesi yönünde halkın bilinçlendirilmesi adına, yazılı ve görsel medya organlarıyla kamu spotu oluşturulacak. Billboard, afiş, tabela vs. yoluyla da kaçak yapı yapılmamasına dair tüm görsel bildirimler yapılacak. Plansız alanlar başta olmak üzere, sit alanları, tarım alanları, korunacak alanlara tabelalar ve afişler asılacak.
Bu 10 madde dışında geçen haftaki ilk toplantıda da şu karar alınmıştı:
“Kara unsurlarının yanında İnsansız hava aracı ve drone aracılığıyla hava denetimleri de yapılarak kaçak yapılar anlık bilgilerle ilgili idarelere ve birimlere bilgi verilecek.”
Böylece ilk etapta kaçak yapıyla etkin mücadele için 11 maddelik eylem planı hazırlandı.
Alınan kararlara baktığımızda, son derece köklü çözümleri içinde barındırdığını görüyoruz.
Aktaş'ın sözlerinden,acil eylem planını bizzat takip edeceğini ve tavizsiz uygulanacağı izlenimi edindim.
Yani kaçak yapıyla mücadelede yepyeni bir dönem başlıyor diyebiliriz.
Kararlar ne zaman hayata geçecek
Kaçakla mücadele 11 maddelik acil eylem planı hazırlandı.
Peki acil eylem planı ne zaman hayata geçecek?Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, acil eylem planının en kısa zamanda Büyükşehir Meclis'ine getireceklerini ve burada görüşerek hayata geçireceklerini söyledi.