Ortalama bir beynin hafıza kapasitesi ne kadar aşılabilir? Uzmanlara göre “seçili bilgileri” hatırlamak, beyni eğitmeye bağlı.
Çoğumuz bir telefon numarasını bile ezberlemekte zorluk çekeriz. Binlerce rakamlı bir sayıyı hatırlamak imkansız gibi gelir. Ancak hafızasıyla inanılmaz şeyler başaran insanların bilişsel becerileri şaşırtıcı sonuçlar sunuyor.
24 yaşındaki üniversite öğrencisi Çinli Çao Lu, 2005'te pi sayısının 67,980 rakamını ezberleyerek dünya rekoru kırmıştı.
Bazı dahiler isimlerden tarihlere, en ince detaylı karmaşık görsel bilgilere kadar her şeyi akılda tutabiliyor.
NASIL OLUYOR?...
Peki nasıl oluyor da bu insanlar ortalama bir beynin hafıza kapasitesini bu kadar aşabiliyor? Bu olgular insan beyninin gerçek kapasitesine dair ne anlatıyor?
Hafıza kapasitemiz beynin fizyolojik yapısına bağlı. Beyin 100 milyar sinir hücresinden (nöron) oluşuyor. Bunlardan sadece bir milyarı uzun dönemli hafızada rol oynuyor. Bunlara piramidal hücreler deniyor.
Bir nöronun bir birim hafızaya denk düştüğünü varsayarsak beynimizin tümüyle dolmuş olması gerekir.
Psikoloji profesörü Paul Reber, nöron sayısı kadar hafızanın büyük bir kapasite olmadığını ve hemen dolacağını ifade ediyor.
ABD Hafıza Şampiyonu Nelson Dellis, bu konuya eğilim göstermeden önce çok kötü bir hafızası olduğunu, ancak pratik yoluyla durumun değiştiğini söylüyor. “Birkaç haftalık eğitimin ardından, normal insana imkansız gelen bir şey yapmaya başlıyorsunuz. Oysa hepimizde var bu yetenek,” diyor.
Bu insanlar olağanüstü mü?
O halde olağanüstü hafıza kapasitesi olan insanların beyinleri de mi olağanüstü? Uzmanlara gör hayır. Pi sayısını ezberleyen Lu gibi insanlar normal olduklarını, sadece seçili bilgileri hatırlama konusunda beyinlerini eğittiklerini ifade ediyor.