Gemlik Bursaya değer katıyor

Gemlik Bursaya değer katıyor

Bursa-Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı Paşa Ağdemir geride bıraktığımız 2021 yılını değerlendirdi, 2022 yılı için öngörülerini paylaştı.

Mert ÇAVDAR (BURSA İGFA)- Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Paşa Ağdemir 2021 bağlamında GTSO’nun çalışmalarını değerlendirdi, Gemlik’in Bursa’ya değer kattığını dile getiren Ağdemir, 2022 yılında gerçekleşecek olan projeler için de bilgi verdi. Sivil toplum örgütleri ile birlikte imza attıkları projelerin hız kazanacağını belirten Başkan Ağdemir, pandemide GTSO üyelerine verilen desteğin devam edeceğini söyledi. Gemlik’in sanayi anlamında ön plana çıkan bir ilçe olduğunu vurgulayan Ağdemir, Gemlik’in yeni yatırımlarla daha da gelişeceğini ifade etti.

BURSA, GEMLİK’TE İŞ YERLERİNE MASKE DESTEĞİ

2021 yılında tüm imkanlarıyla üyelerinin yanında olduklarını belirten Paşa Ağdemir” Kovid 19 kaynaklı sorunlarımızı giderebilmek için belli başlı çalışmalar yaptık. İş yerlerine maske desteği sağladık. İşlerin aksamaması için elektronik ortamdaki yazışmalarımıza hız verdik. Zoom üzerinden online eğitimler gerçekleştirdik. Bir önceki yıla göre daha iyi bir dönemdi. 2022 yılı itibariyle de aşılamanın beraberinde getirdiği rahatlamayla pek çok sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum. Salgın ilk başladığında karantinayla birlikte birçok iş yeri kapandı ancak alınan tedbirler neticesinde bir daha kapanmaların olacağını düşünmüyorum” dedi.

GEMLİK BURSA’NIN ÜRETİM ODAKLI İLÇESİ

Gemlik’in ihracat alanındaki konumuna değinen Paşa Ağdemir, “Üretim odaklı bir ilçede yaşıyoruz. Yüz kırk sanayi kuruluşumuz, ilk 5 yüze giren beş firmamız var. Gemlik Serbest Bölge’deki ihracat hacmimiz 4 milyar dolara ulaşmış durumda, yıl sonu itibariyle 11 milyar dolar ihracat ve 8 milyar dolar ithalat kapasitesine ulaştık. Serbest bölgemiz, denizimiz ve zeytinliklerimizle birlikte büyük imkanlara sahip bir ilçeyiz. Büyük sanayi kentlerine yakınlığı, otoban ve ulaşım imkanları Gemlik’i yatırım anlamında daha da değerli kılıyor. TOGG ve hemen yanına kurulacak olan batarya fabrikası doğrudan 6 bin dolaylı yollardan da 30 bin kişiye istihdam imkanı sunacak” diye konuştu. Gemlik’te tarım ve zeytinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Paşa Ağdemir, eskiden turizmin ilçede çok önemli olduğunu ifade etti. 1980 itibariyle Gemlik’te sanayinin ön plana çıktığını söyleyen Ağdemir, Gemlik’in çok büyük projelere ev sahipliği yapabilecek bir kent olduğunun altını çizdi.

GEMLİK VE BURSA’DA YENİ YATIRIM İÇİN ARAZİ TAHSİS EDİLMELİ

Gemlik’e yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslararası girişimcilerin bazı sıkıntılarla karşılaştıklarını söyleyen Ağdemir şunları söyledi: “Yatırımcılar bir takım problemlerle karşılaşıyorlar. Gemlik dağ, zeytinlik ve deniz üçgeninde yer alan bir şehir. Yeni yatırımlara arazi tesis etmekte zorlanıyoruz. Otomobil yan sanayide, lojistik depolama alanlarında ilana açılan yerlerimiz var. Belli başlı alanların mutlaka yatırımcılara tahsis edilmesi gerekiyor. Böylece daha profesyonel yatırımlar olacak, konteynırların depolanması konusunda arazi tahsis edilemediği için sorunlar yaşanmakta.Ayrıca Gemlik sürekli göç alan bir bölge, burada istihdam edilecek kişiler ve aileler için çalışmalar yapılmalıdır.”

GEMLİK İÇİN ARA ELEMAN EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN

“Sanayide her sektörde yaşanan bir sorun var; ara eleman eksikliği. Meslek liseleri yeterli derecede özendirilmiyor. Bu liselerde öğrenci sayısı çok az. İlçe Milli Eğitim Müdürü, Kaymakam ve Belediye Başkanı ile bir araya geldik. Ekspertiz ve kapasite raporları bitince öğrencilerimizi fabrikalara götürüyor ve iş hayatını tanıtıyoruz. Belirli bölümleri bitiren öğrencilerimiz için iş garantisi imkanı sunuyoruz.”

ÜYELER GTSO’NUN GERÇEK SAHİPLERİ

“Pandemi döneminde üye iş yerlerinde çadırlar kurarak yerinde aşılama gerçekleştirdik. Fabrika ve atölyelere sağlık desteği verdik. Esnaf ve tüccarlarımızı ziyaret ettik, yaşadığı sorunları yerinde gözlemledik. Nefes Kredisi ile yaşanan sorunları ortadan kaldırmaya çalıştık. 2022’de projelerimiz devam edecek. En büyük hedefimiz üyelerimizi yurt dışı fuarlarıyla buluşturmak. Engelli çalışanlarımız var bu nedenle engelliler için de bazı projeler geliştirdik. Emniyet, Jandarma ile irtibata geçerek serbest bölgedeki trafik sıkışıklığı ve asayiş probleminin çözümü için girişimlerde bulunduk. Yüksek çözünürlüklü drone temin ettik. Her yıl 12 toplantı ve seminer düzenliyoruz. Tüm imkanlarımızla üyelerimizin yanındayız. Üyelerimiz GTSO’nun gerçek sahipleri, tüm üyelerimizden odalarına sahip çıkmalarını bekliyorum' dedi.