Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) fuar alanındaki festivalde, çanta-cüzdan tasarımı, ebru, çini, cam sanatı, keçe sanatı, seramik, dikiş-nakış, resim, tel kırma, filografi ve iğne oyası gibi çeşitli branşlarda yapılmış el sanatı ürünleri 6 misafir ülke, 48 şehirden 124 sanatçının eserleri sergileniyor.
"Değerlerin korunması için çaba sarf ediyoruz"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, kültürel değerlerin korunması, yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
İbiş, festivalde sanatçıların eserlerini gezip, görme ve tanıma fırsatı bulacaklarını belirterek, şunları söyledi:
"Geleneksel sanatlarımız teknoloji çağının getirmiş olduğu hızlı değişimlerle yok olma tehlikesi altındadır. Bakanlık olarak yaptığımız saha çalışmalarıyla bu halk kültürlerini kayıt altına alıyoruz. Böylece toplumsal bir hafıza oluşturuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim genel Müdürlük olarak bugüne kadar 17 unsurumuzu UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası temsilcisine kaydettirerek ilk beş ülke arasında yerimizi aldık."
Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Ahmet Yıldız ise Bursa'nın tarihi çarşı ve hanlarıyla bir sanatkarlar şehri olduğunu belirterek "Geleneksel el sanatları festivali ile halk kültürümüzün eşsiz örneklerini teşkil eden ancak günümüz yaşam koşullarına bağlı olarak her geçen gün kaybolmaya yüz tutan sanatlarımızı yaşatma ve geleceğe taşıma hedefiyle yola çıktık. Festivalimiz bu yıl; 6 misafir ülkenin yanında 48 şehrimizden 88 sanat dalında 124 sanatçıyı ağırlıyor. Halkımızı festival alanını gezmeye davet ediyorum." diye konuştu.
Konuşmalarından ardından Bursa'da bakanlığın sanatçı tanıtım kartına sahip olma hakkı kazananlara kartları dağıtıldı.
Festival, 28 Nisan Pazar günü sona erecek.