Milliyet Emlak'tan yapılan açıklamada, mimari projede olmayan ve bina iskanı balkonsuz şekilde alınan gayrimenkullere, gerekli izinler ve ilgili prosedürler takip edilerek sonradan balkon eklenebileceği bildirildi.
Milliyet Emlak'tan yapılan açıklamada, binalarda belediyelere yıkım hakkı doğmayacak şekilde, kaçak sınıfına girmeyen yapısal değişiklikler yapmanın mümkün olduğu, ancak bunun için ilgili kanunlar kapsamında gerekli izinlerin alınması ve müracaatların yapılması gerektiği ifade edildi.
İskanlı bir yapıda onaylanmış mimari projeye uymayan, izinsiz yapılmış herhangi bir inşaatın kaçak sınıfına girdiğine işaret edilen açıklamada, dolayısıyla söz konusu yapıya mimari projesinde yer almayan bir balkon eklemek için birtakım işlemlerin takip edilmesi gerektiği aktarıldı.
'Kat maliklerinden onay alınmalı'
Açıklamada, Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde binada gerçekleşecek yapısal değişiklikler için kat maliklerinden olur alma ön şartı bulunduğuna dikkat çekilerek, 'Ana gayrimenkule bağımsız bölüm ilavesi yapılmak istendiğinde ilgili kanunda yer alan 44'üncü madde hükümleri değerlendirmeye alınır. Bu madde bağlamında binaya ek balkon yapılmasına ilk olarak kat malikleri kurulu tarafından oy birliği ile karar verilmesi gerekir.' değerlendirmesinde bulunuldu.
Bağımsız alanların tümünün yeni eklenen bu alanla birlikte yeniden hesaplanmasının da Kat Malikleri Kanunu'nda yer aldığı aktarılan açıklamada, ekleme yapılan bölüm üzerinden kat irtifakının yeniden hesap edildiği, daha sonra ise kurulan yeni kat irtifakının tescil edilmesi sürecinin başlatılması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, 'Kat maliklerinden izin alınmadan yapılacak inşaatlar, hukuki sürecin başlamasına neden olabilir. İzinsiz inşaat ile kat maliklerinin hem belediyeye şikayet etme hem de Sulh Hukuk Mahkemeleri'nde dava açma hakkı doğar. Kat maliklerinin onayının alınmasının ardından belediyeye müracaat edilerek izin işlemleri başlatılır.' ifadeleri kullanıldı.
'Ruhsatsız inşa edilen balkonlara yıkım kararı uygulanabilir'
Binaya yapılan ek balkonlar için bağlı bulunan belediyeye başvuru yapılması ve ruhsat alınması gerektiği belirtilen açıklamada, ruhsat alınmadan yapılan balkonlar konusunda 3194 sayılı İmar Kanunu'nun esas alındığına işaret edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
'Buna göre ilgili kanunun 32 ve 42'inci maddeleri uyarınca ruhsatsız inşa edilen balkonlara yıkım kararı uygulanabilir. Aynı zamanda belediye tarafından para cezası da verilir. İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da şikayet sonucunda bu cezalar uygulamaya konmaktadır. Bu sebeple önce kat maliklerinin onayının alınması ve sonra belediyeden ruhsat izninin çıkması ile söz konusu yapıya ekstra balkon çıkma işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.'