İlk ve en önemlisi: İşimiz bittiği gibi elektrik tüketen tüm aletleri kapatmalıyız
Gerçeklerin ve elektrik faturalarının farkına vardığımız şu yaşlarda, önceden anlamadığımız anne, babalarımızın o ışığı kapat nasihatlerini şimdi gerçekten anlayabiliyoruz. “Aman canım ne kadar elektrik yakıyor ki” diye düşündüğümüz her elektrikli cihaz bize faturaya artı olarak geri dönüyor. Televizyon, çay makinesi, lamba vb. şeyler. Yapmamız gereken işimiz bittiği anda tüm elektrikli cihazları kapatmak.
Evinizi, işyerinizi gerekli, gereksiz bütün elektrikli aletlerle doldurmayın
Elektrikli ev aletleri hayatımızı kolaylaştırdığı için her türlüsü, yenisi, kahve yapanı, çay yapanı, yoğurt yapanı ne bulursak alıyoruz. Üstelik alırken gerçekten kullanıp kullanmayacağımıza bakmadan, bir hevesle bunu yapıyoruz. Evin her yanı kullanmadığımız o aletlerle dolu. Bu hem gereksiz bir masraf hem de her kullandığımız cihaz bize elektrik faturası olarak geri dönüyor.
Elektrikli aletleri prizde takılı unutmayın
Kullanmadığımız elektrikli cihazların fişlerini prizden çekmekte enerji tasarrufu için önemli bir detaydır. Üşenip çekmediğimiz her fiş kapalı konumda olsa dahi enerji tüketmeye devam etmektedir. Yani yaptığımız bu tembellik aslında elektrik faturamızın şişmesiyle sonuçlanıyor. Elektrikçinize yaptıracağınız şalterlerle, kullanılmayan cihazların takılı olduğu prizlere giden elektriği kesebilirsiniz. Bu da enerji tasarrufunuza yardımcı olacaktır.
Buzdolabının karşısına geçip dakikalarca onunla bakışmayın
Acıkınca biz, biz olmaktan çıkıyoruz ve düşünmeden, planlamadan buzdolabını her açtığımızda, o ideal sıcaklığına geri dönmek için ekstra enerji harcıyor. Elektrik faturasını yakından ilgilendiren bu beyaz eşyamızı kullanırken bilinçli olmamız önem arz ediyor. Yani buzdolabından bir şey alacaksak, bunu planlı yapmalı işimizi kısa sürede halletmeli ve kapağını kapatmalıyız.
Televizyon önünde uyumaktan hoşlanıyor olabilirsiniz, ama mutlaka kapanması için zamanlayıcısını çalıştırın
Eve geldiğimiz anda yaptığımız ilk şeydir televizyonu açmak, üstelik hiç kapatmayız. Yemek yaparken, evi temizlerken veya başka bir şey ile ilgilenirken, hatta bazen bakkala giderken kapatmak aklımızın ucundan bile geçmez. Eğer sizde böyleyseniz ve televizyon karşısında uyuklama alışkanlığınız varsa, televizyonsuz uyuyamayanlardansanız, yapmanız gereken kapanma zamanlayıcısı özelliğini kullanmaya başlamak olmalı. Böylelikle enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Bilgisayar veya oyun konsolunuzun kapalı konumda olduğundan emin olun
Özellikle masaüstü bilgisayar ya da oyun konsolu kullanıyorsanız bu uyarıyı dikkate alın. Oyun sırasında ara vermek istediğinizde cihazlarınızı sürekli açık tutmayın. Bugünlerde en tasarruflu oyun bilgisayarları bile aktif kullanım halinde 500W kadar güç tüketiyor. Oyun konsollarının daha tasarruflu olduğunu biliyoruz ama yine de böyle bir durumda belirgin bir güç tüketimi yapıyor. Yani kullanmadığınız durumlarda cihazlarını kapatmayı alışkanlık haline getirin ki ay sonu kötü sürprizlerle karşılaşmayın. Unutkan ya da üşengeç biriyseniz cihazlarınızın kullanmadığınızda kapanmasını sağlayacak ayarlarını mutlaka aktif edin.
Fırını çok kullanmayın
Yemek yapmayı kolaylaştıran yöntemlerden biridir fırın kullanmak. Tepsinin üzerine yağlı kağıt, onun üzerine dizilen her şey fırında çok lezzetli hale gelir. Ancak bilinmesi gereken fırınlar en çok enerji tüketen eşyaların başındadır. Özellikle güçlü kızartma özelliğine sahip fırınlar faturayı oldukça kabartacaktır. Eğer fırını sıkça kullanıyorsanız bunu azaltmaya çalışın.
Bulaşık makinenizi çalıştırırken tam dolu olduğundan emin olun
Bu tavsiye gerçekten önemli çünkü burada yalnızca elektrik faturası değil aynı zamanda su faturası ve alışveriş bütçeniz de etkileniyor. Mümkünse birkaç öğün sonrası biriken bulaşıklarınızı toplu olarak yıkayın. Hatta önemli bir ipucu da eğer makinenizi gece saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında çalıştıracak olursanız fiyatlandırması daha ucuz oluyor.
Evde kalorifer veya klima çalıştırıyorsanız pencerelerinizi daha az açın
Kimlerimiz evin havasının temizliği konusunda oldukça takıntılı olabiliyor. Sürekli camı açıp evi havalandırma işleminde bulunuyorlar. İş böyle olunca da elektrik ve doğalgaz faturaları kabardıkça kabarıyor. Hatta havalandırma sırasında cereyanda kalınabileceğinden hastalıklarda kaçınılmaz olabiliyor. Havalandırmayı ara sıra yapmanız evin havasının temizliğine yetecektir.
Çamaşırları yıkamayı planlı, programlı bir şekilde yapın
Çamaşır makinelerimizin en tasarruflu olanının bile elektrik faturasına etkisi gözardı edilemeyecek kadardır. Çamaşırlarımızı düzenli yıkamadan hayatımıza normal bir şekilde devam edemiyoruz. Bu konuda yapabileceklerimiz, bu işlemi programlı hale getirmek, makinemizin kapasitesiyle doğru orantılı maksimum çamaşırı doğru ayarda yıkamayı bilmek ve kullanma talimatlarında belirtilen deterjan ve yumuşatıcı miktarlarını ölçekli bir bicimde kullanmak. Böylelikle hem elektrikten tasarruf etmiş olursunuz hem de alışveriş bütçenizden.
Elektrikli cihazlarınızın enerji tasarruflu modeller olmasına özen gösterin
Eşya alırken bütçemizi düşündüğümüzden ucuz olana yöneliriz, ancak bilinçli olarak gerçekten bütçemizi düşüneceksek eşyayı alırken vereceğimiz fazla para, elektrik faturasında sürekli karşılaşacağımız fazla parayı engelleyebilir. Yani her ay fazladan vereceğimiz elektrik faturasına 20- 30 lira yerine bir sefer vereceğimiz fazladan 200- 300 lira daha hesaplı olacaktır.
Minimalizmi hayatınıza entegre edin
Minimalizm akımını okuyun, öğrenin ve araştırın. Minimalizm sadelik demektir. Ne kadar az eşya, hatta konuyla ilgili ne kadar az elektrikli eşya, ne kadar az teknolojik cihaz, ne kadar az ışık kullanırsanız o kadar minimalist bir yaşama adım atmış olacaksınız. Bu da size kolay ödenebilen faturalar kazandıracak.