Uzmanlar, dünyadaki orman kayıplarının giderek attığına dikkat çekti.
İnsanoğlu dünyayı öyle değiştirdi ki, el değmemiş bir köşe bulmak daha da zorlaştı. İklim değişikliğinin küresel etkilerine tanık oluyoruz.
Coğrafya uzmanı Alexandra Tyukavina kısa bir süre önce ekibiyle birlikte bir çalışma yürüttü. Uydu fotoğraflarıyla dünyadaki ormanlarda kayıplar ve genişlemeler tespit edildi.
Veriler, dünyanın en dokunulmamış tropik ormanlarının Güney Amerika'nın Surinam, Guyana ve Fransız Guyanası'nı kapsayan kuzeybatı bölgelerinde olduğunu gösteriyordu. Peru, Venezuela, Kolombiya ve Kongo Cumhuriyeti'ndeki ormanların çoğu da bu kategoride değerlendiriliyor.
Araştırmalarda Kanada, Alaska, Sibirya, Borneo, Orta Afrika ve Amazon ormanları da ‘el değmemiş' kategorisine konuluyor. Kriter ise bu fotoğraflarda hasar izine rastlanmaması ve kesintisiz olarak 500 bin hektardan fazla bir alanı kaplaması.
Ancak Kamboçya, Myanmar, Laos, Angola, Papua Yeni Gine ve Paraguay bu nitelikteki ormanlarını hızla yitiriyor.
Endonezya, Malezya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kamerun'da da benzer bir tehlike gözleniyor. Diğer ülkelerde ise bu ormanların son kalıntıları da yitirildi.
GELECEĞE TAŞINACAK MI?..
Nasıl tanımlanırsa tanımlansın ‘el değmemiş' doğal ortamların ne kadarının geleceğe taşınabileceği sorusu belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, bu ortamlardan ziyade parklarla daha fazla iç içe olduğu için insanların onlara daha fazla değer verebileceğini söylüyor.