Ebus yöntemiyle kanserde erken teşhis

Ebus yöntemiyle kanserde erken teşhis

Ölüme yol açan kanser türleri içerisinde ilk sırada yer alan akciğer kanserinin teşhisinde ve tedavisinde yeni çalışmalar hızla sürüyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mart 2016’dan beri uygulanmaya başlanan EBUS (endobronşiyal ultrasonografi) yöntemi, özellikle normal bronkoskopi ile görüntülenmesi mümkün olamayan ve nefes borusuna ve bronşlara yakın lenf bezlerine yayılmış olan akciğer kanserinin teşhisinde, evrelendirilmesinde önemli bir rol oynarken, aynı bölgedeki lenf bezlerini etkilemiş olan tüberküloz, sarkoidoz ve lenfoma gibi hastalıkların tanısını da kolaylaştırıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Tekin Yıldız, 'Akciğer kanserinin en önemli özelliği, hastalık için tipik ve erken bir belirtinin olmamasıdır. Hastalık, oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikâyetlere yol açmayabilir. Akciğer kanserinin en tehlikeli kanser türlerinden biri olmasının nedeni de, hastalığın hiçbir belirti göstermeden sinsice ilerlemesidir. Şu an akciğer kanserinin teşhisinde sıkça kullanılan bronkoskopi yönteminin, hastanın bronşlarını gözlemlemekte ve bronşlardaki bir lezyon varlığında biyopsi alarak tanıya ulaşılmasında kullanıldığını” söyledi. Dr. Yıldız 'Ancak tümör ya da diğer hastalıklar her zaman hava yollarımızın yani bronşlarımızın içerisinde yer almazlar. İşte bu durumda bronşların içini görmek kadar bronş duvarının dışını ve bu duvara komşu olan yapıları da görmek önem taşır. Tam açılımı endobronşiyal ultrasonografi olan EBUS yöntemi, bu alanda yaşadığımız en önemli eksikliği gidermektedir' açıklamalarında bulundu. Başarı yüzdesi yüksek Akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan ve bir çeşit bronkoskopi yöntemi olan EBUS'un başarı oranı ise uygun hastalarda yaklaşık olarak yüzde 90’lara kadar ulaşmaktadır.

Dr. Yıldız, EBUS yöntemiyle tanı konulamayan çok küçük bir hasta grubunda ise, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde mediastinoskopi veya diğer cerrahi yöntemlerle kesin tanıya ve doğru evrelemeye ulaşıldığını yani neredeyse tüm hastalarda kesin sonuç alındığını belirtiyor. Dr. Yıldız, bu yöntemin belirli merkezlerde uygulanmasının, ihtiyaç olan hastaların bu merkezlere yönlendirilmesinin verimlilik açısından daha doğru bir yöntem olduğunu ifade ediyor.

Aynı gün taburcu Türkiye'nin çeşitli illerinden EBUS yapılması amacıyla hastaneye yönlendirilen birçok vakaya bu yöntemin başarılı bir şekilde uygulandığını dile getiren Dr. Yıldız 'Hasta sayımız 20'i aşmış durumdadır ve başarı oranımız dünya literatürüyle eşdeğerdir. Hastanede dahi yatırılmadan, bilinçli sedasyon ile 15 - 20 dakika gibi kısa bir zamanda yapılan ve aynı gün hastanın evine gidebildiği EBUS, işleme uygun olan hastaları gereksiz ameliyatlardan da koruyor' diyor.

  • Cuma 21.3 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.3 ° / 1.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 5.8 ° / 0.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu