Dünyanın en yaşlı mağarası! Tam 3 milyon yaşında...

Dünyanın en yaşlı mağarası! Tam 3 milyon yaşında...

Vietnam’da bulunan Hang Son Doong mağarası dünyanın en yaşlı mağarası olarak kabul ediliyor. 200 metrelik tavan yükseliğine sahip olan mağaradaki sarkıtlardan aşağı doğru sular damlamaktadır.

Anlamı “Dağ Nehri Mağarası” olan Hang Son Doong mağarasında çok fazla türden kuş ve makak maymunları yaşamaktadır. 1991 yılında bir köylü tarafından tesadüfen bulunan mağaranın 3 milyon yıl önce oluştuğu düşünülüyor. 2009 yılında incelem için gelen heyet gelmiş ve 2013 yılından itibaren ise turistlerin ziyaretine açılmıştır. 150 metre genişliğe sahip, etkileyici güzellikte olduğundan dolayı ziyaretçi sayısı Everest’e çıkanlardan daha fazladır.

Mağaranın ilk bulunması ise oldukça ilginç bir hikayeye dayanıyor. Mağarayı 1991 yılında tesadüfen bulan kişi mağaranın girişini tekrar bulamayınca 18 yıl daha gizli kalmış. Aradan geçen uzun zamandan sonra ormanda yiyecek ararken kaybettiği girişi gören çiftçi 18 yıl sonra adayı tekrar bulan kişi olmuş. Tekrar bulunmasından sonra İngiliz mağara araçtırmacıları tarafından kazı çalışmaları başlatılıp araştırma sonunda ise 5 kilometre uzunluğa, 200 metre yükseklik ve 150 metre genişliğe sahip olduğu tespitinden sonra dünyanın en büyük mağarası ünvanını da almış durumdadır. Bu mağaraya ise bir gökdelen sığdırmak mümkün.

2013 yılından itibaren ziyarete açılmasıyla birlikte macera turizmi yapan bir firma tarafından günlük keşif turları düzenlenmektedir. İlkbahar ve yaz sonuna kadar düzenlenen turlara ise bir defada en fazla 10 kişi katılabilmektedir.

Hang Son Doong mağarasına ulaşım ise oldukça zor. Bu etkileyici güzelliğe sahip olan mağaraya ulaşabilmek için ormanın içinde yaklaşık 10 km yürümek gerekiyor. Normal şartlar altında yaklaşık 6-7 saat süren yorucu yolculuğun ardından ise keyifli bir macera ile karşılaşılabiliyor.



  • Çarşamba 39.1 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Perşembe 33.2 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false