Dünyanın en dar sokaklarından Cin Aralığı'na büyük ilgi

Dünyanın en dar sokaklarından Cin Aralığı

Zafer Peker

Dünyanın birçok ülkesinden ziyaret için turistlerin geldiği, Osmanlı köy mimarisinin en güzel örneklerini günümüze kadar yaşatan Cumalıkızık, Arnavut kaldırımlı taş sokakları, asırlık çınarları ve misafirperver halkı ile Türkiye'nin çok ziyaret edilen köyleri arasında yer almaya devam ediyor.

Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan UNESCO mirası Cumalıkızık’ta hafta sonları kurulan pazar yerli yabancı turistlerin ilgisini çekerken, köy halkının kendi elleriyle yaptığı erişte, tarhana ve tatlılar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

700 yıllık Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini taşıyan rengarenk boyalı evlerin iç avlusunda 20 çeşitten oluşan köy kahvaltısı, gözleme ve ayran satılırken, yerli yabancı turistler etnografya müzesinde tarihi eserleri görme fırsatı buluyor. CİN ARALIĞI SOKAĞI

[caption id='attachment_4273' align='aligncenter' width='400'] Fotoğraf: Zekeriya İpek[/caption]

Dünyanın en dar sokaklarından biri olarak bilinen Cin Aralığı Sokağı'nı bir arkadaşından duyduklarını söyleyen Alman turistler Anna Boehme ve Lucienne Pritzikau buradan çok etkilendiklerini belirtti.

Bayan turistler, Cumalıkızık’ta yüzyıllar öncesine gittiklerini, Osmanlı kültür ve yemeklerini çok beğendiklerini ifade etti.

SOKAĞIN İSMİ NEREDEN GELİYOR?

[caption id='attachment_4274' align='aligncenter' width='500'] Fotoğraf: Zekeriya İpek[/caption]

Efsaneye göre Kurtuluş savaşı zamanında Cumalıkızık Köyü'nü basan Yunan askerleri tüm köylüleri camiye toplar ve camiyi yakmaya karar verirler. Köylülerde bir fırsat yakalayıp camiden kaçarlar. Köylülerin girdiği sokakta iki evin bittiği noktada ufak bir aralık vardır ancak bir insanın yan yan geçebileceği kadar büyüklükte olan aralık sokak girişinden bakıldığında çıkmaz yol olarak görünmektedir.

Köylüler bu sayede aralığın sonunda olan Türk askerlerinin konuşlandığı tepeye ulaşırlar. Yunan askerleri sokağın girişinde geldiğinde gözlerine inanamazlar ve şöyle derler:

'Bu insanların buradan kaçması imkansızdır. Bu olsa olsa cinlerin işidir'

Ve o günden bugüne buranın adı 'Cin Aralığı' olarak kalmıştır.