DSÖ açıkladı! Koronavirüste yayılma hızı artıyor...

DSÖ açıkladı! Koronavirüste yayılma hızı artıyor...

Yer yüzüne diz çöktüren koronavirüs salgınının dokuzuncu ayında pek çok ülke ikinci dalga ile mücadele etmeye çalışırken korkutan rakamlar bir bir açıklanıyor. Son dakika haberine göre Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklam

Çin'in Wuhan kentinde Aralık ayı sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını birçok ülkede etkisini göstermeye devam ediyor. Dünyada Eylül ayında koronavirüs vaka sayısı 31 milyonu, Covid-19 kaynaklı can kaybı da 960 bini aştı.

Avrupa ülkeleri ikinci dalga ile mücadele etmeye çalışırken, vakalar hızla artmaya devam ediyor. Ülkeler virüse karşı aşı bulma çalışmalarına hız vermiş durumda.

İkinci dalga nedeniyle koronavirüs vakalarının yükselişe geçmesi nedeniyşe, İngiltere, Fransa ve İspanya gibi pek çok ülkede gevşetilen önlemler yeniden sıkılyor ve kısıtlamalar getiriliyor.

Hindistan resmen felaketi yaşıyor. Ülkede yoğun bakım yatağı ve oksijen yetersizliği yaşanıyor. Neredeyse her gün 80 binin üzerinde kişinin virüse yakalandığı açıklanırken, bu sayıların gerçekleri de yansıtmadığına, aslında daha fazla kişinin hastalandığına inanılıyor.

YAYILMA HIZINI ARTIRDI

Son olarak Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklama durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. DSÖ'nün istatiklerine göre koronavirüs salgını dünya çapında yayılma hızını artırdı.

Her ne kadar virüsün neden olduğu ölümler azalsa da, yeni vakalar son yedi günün en yüksek seviyesine yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü, 20 Eylül'de sona eren hafta boyunca, dünya genelinde 1 milyon 998 bin 897 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini söyledi.

Neredeyse 2 milyona yaklaşan bu sayının, "salgının başlangıcından bu yana tek bir hafta içinde bildirilen en yüksek vaka sayısı" olduğu bildirildi.

850 BİN KİŞİ KARANTİNADA 

İspanya'nın başkenti Madrid'in bazı bölgelerinde artan koronavirüs vakaları nedeniyle alınan önlemler artırılıyor. 850 bini aşkın kişinin yaşadığı bölgelerde zorunlu ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma kısıtlamaları başlatıldı.

Yerel yönetim, vaka artışlarının hız kazandığı bölgelerde Pazartesi gününden itibaren yeni kısıtlamalar getirdi. Son iki haftada İspanya'da Covid-19 vakalarının sayısı 122 bini aştı. Bunların üçte biri Madrid'de görüldü.

100 bin kişi başına düşen vaka sayısı İspanya çapında 259, Madrid'de ise bu rakam 659. Kentin bazı bölgelerinde bu oranın şehir ortalamasının iki katı olduğu belirtiliyor. Halen 100 bin kişi başına vaka sayısı İngiltere'de 59, Fransa'da 166, İtalya'da ise 33.

Madrid Yerel Yönetimi Başkanı Isabel Diaz Ayuso, Cuma günü yaptığı açıklamada, salgında ikinci dalgayı önlemek amacıyla başkent ve çevresinde 850 bin kişinin yaşadığı 37 semtte 21 Eylül'den itibaren kısıtlama önlemleri alınacağını söylemişti.

"EKONOMİK FELAKET" 

Ayuso bu tedbirlerin ülke çapında karantinayı önleme amacı taşıdığını, aksi halde "ekonomik felaket" yaşanacağını vurgulamıştı.

Yeni önlemler, kısıtlamaların uygulandığı bölgelerde yaşayanların sadece iş, eğitim, hukuki ve tıbbi zorunluluklar gereği bu bölgelere giriş ve çıkışı, altı kişiden fazla insanın bir araya gelmemesini, parkların kapatılmasını öngörüyor.

İspanya, 640 bini aşkın vaka sayısı ile Avrupa'da koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülke oldu. Ülkede can kaybı ise 30 bini aştı.

Madrid Yerel Yönetimi Başkanı Isabel Diaz Ayuso ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "yükselen salgın eğrisini düzleştirmek" amacıyla ortak bir strateji belirlemek üzere bugün bir görüşme yapacak.

İspanya genelinde hastane yataklarının yüzde 8,6'sında Covid-19 hastaları tedavi görüyor. Madrid'deki hastanelerde ise bu oran yüzde 21'e ulaştı. Bölgedeki iki hastanede yoğun bakım servisinin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı belirtiliyor.

İTALYA'DA TABLO DAHA OLUMLU 

Koronavirüs salgınının Avrupa'da ilk tespit edildiği ülke olan İtalya, pandeminin ilk aylarında yüksek vaka ve ölüm sayılarıyla korkutan örnek haline gelmişti. Son günlerdeki veriler ise birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha olumlu bir tablo ortaya koyuyor.

İtalya'da Şubat sonunda ilk koronavirüs vaka ve ölümleri tespit edilmiş, salgın eğrisi Mart sonunda zirveye ulaşmıştı. 21 Mart'ta 6557 günlük yeni vaka ve 27 Mart'ta 919 can kaybıyla rekor kırılmıştı.

Haziran sonu-Temmuz başında günlük vaka sayıları 100-200 bandına, günlük can kayıpları da tek haneli rakamlara inerek en düşük seviyelere gerilemişti. Ancak Ağustos ayında salgın eğrisi yeniden yükselişe geçti, günlük vaka sayıları 1000'in üzerine çıkmaya başladı.

İtalya'da vaka sayıları son haftalarda artışta olsa da şu an için diğer Avrupa ülkelerine kıyasla düşük seyrediyor. Bunda, ülkede kısıtlayıcı tedbirlerin uzun süre ve sıkı uygulanması, temas takibi, test stratejisinin değiştirilmesi ve maske gibi kurallara uyum oranının yüksekliği gibi faktörlerin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Ancak test sayısının bazı diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük olması nedeniyle vaka sayılarının az olduğunu savunanlar da bulunuyor.

İtalya'da hükümet, Şubat sonunda salgının yaygın olduğu kuzey bölgelerde, Mart başından itibaren de ülke çapında sıkı kısıtlayıcı tedbirler uygulamaya başladı.

Seyahat kısıtlamaları; okulların, restoranların, barların, iş yerlerinin kapatılması; evden yalnızca gerekli durumlarda çıkılmasına izin verilmesi; toplanma yasakları gibi tedbirler yaklaşık 3 ay boyunca ülke çapında uygulandı.

Salgın eğrisinin düşüşe geçmesinin ardındansa tedbirler Mayıs'tan itibaren kademeli olarak gevşetilmeye başlandı. Ülke çapındaki tedbirlerin diğer ülkelere göre daha erken ve daha uzun süre uygulanması ve kademeli olarak hafifletilmesi, salgın eğrisindeki düşüşün en önemli sebeplerinden biri olarak değerlendiriliyor.



  • Salı 7 ° / 1.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 10.2 ° / 2.5 ° false
  • Perşembe 11 ° / 4.6 ° false