Cumhurbaşkanı Erdoğandan Avrupa mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Avrupa mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında ABnin, Ukrayna Savaşıyla birlikte kendine yeni bir hikâye yazmasının zamanı geldiğine dikkati çekerke, 'Avrupanın ortasında tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu trajedi, AB açısından uyarı mahiyetindedir' dedi.

ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa bütünleşmesinin temellerini atan Schuman Deklarasyonunun ilanının, Türkiyenin Avrupa Birliğine (AB) adaylık statüsünün tescil edildiği 1999dan beri 'Avrupa Günü' olarak kutlandığını belirtti.

Schuman Deklarasyonunun özündeki düşüncelerin, tüm dünyayı yıkan bir savaşın ardından Avrupada ülkelerin farklılıklarını ve düşmanlıklarını kenara bırakarak barış, güvenlik, kalkınma ve refah için bir araya gelmesini sağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'AB ise geçmişten günümüze geliştirdiği ortak politikalarla barış projesi olmanın çok daha ötesine geçmiştir. Son yıllarda kuruluş değerlerinden uzaklaşan ve üye ülkelerin kısa vadeli politikalarının etkisi altında kalan ABnin, Ukrayna Savaşıyla birlikte kendine yeni bir hikâye yazmasının zamanı gelmiştir. Bugün, Avrupanın ortasında, tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu trajedi, AB açısından uyarı mahiyetindedir. Şimdi, Avrupa bütünleşmesinin temellerinin atıldığı dönemdeki gibi bir dayanışmaya, iş birliğine ve en önemlisi de vizyoner ve cesur bir bakış açısına ihtiyaç vardır' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiyenin sadece aday ülke ve NATO müttefiki olarak değil, köklü ve güçlü AB müktesebatına sahip bir ortak olarak da mevcut meydan okumaların aşılmasında somut katkı sağladığını vurguladı. Ukraynadaki savaşın küresel boyutlara ulaşan menfi etkilerinin, güvenlik, göç, tedarik zincirleri ve enerji başta olmak üzere Türkiyenin pek çok alanda AB için ne denli stratejik önemde olduğunu bir kez daha teyit ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Giderek karmaşıklaşan dünya sahnesinde farklılıklarımızdan ziyade müşterek paydalarımıza, çıkar çatışmalarından ziyade savunduğumuz temel değerlere odaklanmak ve Türkiye-AB ilişkilerini her alanda geliştirmek, her iki tarafın da menfaatinedir. Türkiyenin her türlü engele rağmen sabırla ve kararlılıkla sürdürdüğü ABye tam üyelik süreci, yapıcı bir yaklaşımla teşvik edilmelidir. Bu, ABnin kendi gelecek tasavvuru, itibarı ve güvenilirliği bakımından da zaruridir. Bu düşüncelerle Avrupa Gününün, ortak coğrafyamızda barış, esenlik ve dayanışmaya vesile olmasını diliyor, başta vatandaşlarım olmak üzere, tüm Avrupalıların 9 Mayıs Avrupa Gününü tebrik ediyorum' diye konuştu.



  • Cumartesi 31.8 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 33.9 ° / 16.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 36.3 ° / 18.6 ° Güneşli