Özellikle çeltik, ayçiçeği ve buğdayın yanı sıra pek çok tahılda tohum çeşitleri üreterek Türk tarımına sunan enstitü, bunun dışında tarımsal üretimde kullanılacak yöntemler konusunda da çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda çiftçiye yararlı böcek türlerini tanıtıp zirai mücadeleyi buna göre planlamasını amaçlayan enstitü bünyesinde Böcek Müzesi oluşturuldu. Böcek Müzesi'nde çekirgeden yusufçuğa, peygamberdevesinden kelebeğe, danaburnundan süne ve kımıla birçok tür yer alıyor.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze çalışmalarına bir yıl önce başladıklarını söyledi. Doğadaki tüm böceklerin zararlı olmadığını anlatmak amacıyla müzeyi kurduklarını ifade eden Tülek, "Bölgedeki zararlı ve faydalı türlerin sistematik olarak sınırlandırmasını yapmak ve bu materyali eğitimlerde kullanmak ana amacımız. Bu faunadaki böcekleri koleksiyon halinde toplayıp müzemizde saklıyor ve araştırmalar yapıyoruz. Zararlı olanların yanında nötr olanlar ve faydalı olanlar var. Buradaki amacımız taksonomik olarak toplanan böcekleri sınıflandırmak. Böcekleri sınıflandırır ve bilirseniz tarımsal mücadele açısından daha sağlıklı hareket ederseniz. Mücadele yapılırken doğada faydalı türler baskın olabilir. Dolayısıyla siz orada herhangi bir kimyasal mücadele yapmadan da o zararı bertaraf edebilirsiniz. Bu yönde de araştırmalar ve çalışmalar yaptık." diye konuştu.
"Böcekler ekosistemdeki en önemli zincirde"
Müzeyi ziyaret edenlere teknik ekibin, türler ve zarar durumları hakkında bilgi verdiğini ifade eden Doç. Dr. Tülek, şunları kaydetti: "Teknik elemanlarımız olmak üzere uzman ekibimiz, hastalıklar ve zararları ile ilgili ziyaretçilere bilgi veriyor. Üniversitelerden gelen öğrencilere hatta yeni nesil öğrencilere böcekleri sevdirmek anlamında da olsa tanıtmak istiyoruz. Böcekler ekosistemdeki en önemli zincirde yer alan gruplardan biridir. Ülkemizde bu konuyla ilgili bakanlığımıza bağlı Ankara Zirai Mücadele Merkezi Araştırma Enstitüsünde Nazife Tuatay Bitki Koruma ve Böcek Müzesi var. Bu müzede 2 bin 500 tür ve 30 bin civarında örnek mevcut. Biz de Trakya'daki bu türleri toplayıp zamanla da zenginleştirerek bölgemize katkı sağlamayı amaçlıyoruz." Müzede vatandaşların böcek türlerini tanıyacağını dile getiren Tülek, "Siz burada böcekleri tanıma fırsatı bulursanız araziye çıktığınız zaman faydalı türler hakimse belkide kimyasal mücadele yapmadan, buna gerek kalmadan, biyolojik mücadele yaparak çevreye de zarar vermeden bu türleri, zararlıları baskı altına almanız mümkün olacaktır." şeklinde konuştu.
Tarımsal hastalıklar ve zararları çalışmaları yapılıyor
Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Tuğba Hilal Kılıç da her böceğin saklanma koşulunun farklı olduğunu belirterek, "Böcekleri yumurta, larva ve ergin hallerini saklıyoruz. Sadece müze için değil tarımsal hastalıklar ve zararları konusunda da araştırmalar yapıyoruz." dedi. Bitki Sağlığı Bölümü uzmanı Banu Tülek de müzedeki böcekleri farklı koruma şekilleriyle bir anlamda ölümsüzleştirdiklerini anlattı. Böcek türlerini plastik kalıplara dökerek uzun süre saklanmasını sağladıklarını ifade eden Tülek, müzeyi ziyaret eden öğrencilere böceklerin ekosistemdeki yerini de anlattıklarını kaydetti. Ziraat Yüksek Mühendisi Melis Seidi ise böceklerin doğada bir süre sonra yok olduğunu anlatarak, müzenin böcek türlerinin tanınması içini iyi bir fırsat olduğunu vurguladı.