Bursa'da ahşap çıtalar ve eski çarşaflarla oluşturduğu seyyar sahnede, cep telefonunun ışığıyla sokakta gölge oyunu karakterlerini canlandıran 25 yaşındaki tiyatro tutkunu gencin gösterileri ilgi görüyor.
Haftanın belirli günlerinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda kurduğu seyyar sahnesinde çarşafın altına giren İhsan Gül, 'Karagöz-Hacivat' başta olmak üzere gölge oyunu karakterlerini canlandırıyor.
Sahnesinde kullandığı çıta, çarşaf ve cep telefonu ışığıyla dikkati çeken gencin gösterileri, izleyenlerin beğenisini kazanıyor.
Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, memur çocuğu olduğunu söyledi.
Ailesinin, kendisinin de aynı şekilde yaşam sürmesini istediğini anlatan Gül, ancak 16 yıldır sinema ve tiyatroyla ilgilendiğini söyledi.
Yaşadıkları çeşitli şehirlerde tanıştığı insanların kendisine çok şeyler kattığını belirten Gül, 'Gölge oyununda ortalama 20 karakter varsa 20'sini birden yapabiliyorum. Bunu bana hiç kimse öğretmedi.' dedi.
Sahneyi kendisi kurdu
Tiyatro sevdası için birçok engelle savaştığını dile getiren Gül, şöyle devam etti:
'Çamaşır makinesinin destek çubuklarını aldım ve birleştirdim. Çarşafları yırtıp üzerine ev figürleri yaptım. Bu şekilde bir sahne oluşturdum kendime. Oturduğum mahallede 3 ila 9 yaşlarında 15 çocuk var. Haftanın belli günlerinde mahalledeki çocuklara gösteri yaptım. Daha sonra 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na geldim. Bu şekilde gösterilere devam ediyorum. En azından insanların gölge oyununu görmesi, öğrenmesi için bunu devam ettirmek istiyorum. Benim amacım ve niyetim, insanlara kendi kültürümüzü göstermek, onları var eden şeyi yeniden tanıtmak.'
'Olumlu tepkiler alıyorum'
Gül, daha önce İstanbul'da Galata Kulesi'nin altında da gösteri yaptığını bildirdi.
Olumlu tepkiler aldığını belirten Gül, 'Çocuklar da anneler de seviyor. Bazı gruplar, büyük hayranlıkla izliyor. Doğaçlama yapıyorum. Temel hikayeler ve girişler var. Karşımda kim olduğu önemli değil. Doğumdan ölüme kadar bütün konuları işlemeye çalışıyorum. Bir çocuğa nasıl davranılması gerektiği, bir çocuğun anne babasına nasıl davranması gerektiği gibi konuları işliyorum.' diye konuştu.
Ortaokuldan beri otomobil tamirciliğinden pazarcılığa, bahçıvanlıktan esnaflığa kadar pek çok işle uğraştığını kaydeden Gül, 'Bir yandan da sürekli tiyatro yapmak istedim. Çocukların toplanması, bir araya gelmesi ve bu oyuna özlem duyması, beni çok mutlu ediyor.' ifadelerini kullandı.